На 18 октомври 2023 г. в Софийската градска художествена галерия бе открито тринайстото издание на музикалния фестивал "Пиано Екстраваганца" с изпълнение на дуото в състав флейтистът Масимо Мерчели и пианистът Людмил Ангелов, които изпълниха музика от Й. С. Бах, М. Найман, К. Пендерецки, Г. Доницети, Дж. Верди / П.-А. Женен, Ф. Пуленк, съобщиха от италианското посолство.

Камерният концерт беше организиран с участието на Италианския културен институт в София и е част от инициативите, планирани за 23-тата Седмица на италианския език по света – ежегодното международно събитие, организирано от Министерството на външните работи и международното сътрудничество съвместно с дипломатическата мрежа в чужбина.

Масимо Мерчели е флейтистът, който си е партнирал с най-големите композитори: писали са за него или е изпълнявал премиерно творби на композитори като Пендерецки, Губайдулина, Глас, Найман, Бакалов, Галиано, Мориконе, Солима, Пиовани и Габриел Прокофиев. Започва да учи сам, а след това усъвършенства уменията си при Максанс Ларьо и Андре Жоне. На деветнайсетгодишна възраст става първа флейта в оперния театър "Ла Фениче" във Венеция.

Възпитаник на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", Людмил Ангелов е признат като един от най-големите съвременни интерпретатори на Шопен. През 2011 г. учредява Фондация "Пиано Екстраваганца", която става организатор и продуцент на ежегоден международен музикален фестивал "Пиано Екстраваганца", посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар.

Фестивалът "Пиано Екстраваганца" се провежда за първи път през октомври 2011 г. Основният акцент в програмата на фестивала е поставен върху музиката за пиано – най-универсалния музикален инструмент, който присъства във всички концерти с класическа музика. Музикантите, канени да свирят на фестивала, са световно известни и признати майстори в репертоара с малко познати или незаслужено пренебрегвани музикални произведения.