Какво избраха да четат тази седмица Або и програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова? Традиционно, в рубриката Дифтонг на предаването "Един неделен ден по шосето" двамата ни разказват впечатленията си от различни автори и книги.

Книгата на Паоло Кониети "Осемте планини" е изборът на Ива. Издадена през 2017 г., тя стана най-четената книга в Италия, получила най-голямата награда на Ботуша и преведена на над 40 езика. "Най-важното - мъжът, планината и моят приятел. Може би това е най-важното", коментира Ива. "Представи си Алпите - торф, ледници, обори", пренася ни Дойчинова. Сюжетът обещава да ни плени и представи различни ситуации по линията градът - селото.

Або бързо сваля височините и ни изпраща далеч от Европа. На далечния континент на кенгурута и кучетата Динго. Отвежда ни в Австралия с книгата на Крис Хамър "Сурова пустош". Тя бе издадена наскоро и вече я има по книжарниците. Този трилър съдържа всяко престъпление под слънцето. Журналист посещава малко населено място, където година по-рано е извършено масово убийство. Местният пастор е застрелял петима души, след което пред полицаите бавно вдига оръжие, за да бъде застрелян...

Какво се случва след това? Чуйте в аудиозаписа.