Милиардерът основател на Zara Амансио Ортега използва забавянето на пазара на бизнес имоти като шанс да купи активи евтино, тъй като високите лихви по заемите дават предимство на инвеститори, които не разчитат на дълг, пише Financial Times.

Личната инвестиционна компания на Ортега Pontegadea, оценявана на над 90 млрд. евро, разширява имотните си притежания чрез стратегия "купи с намаление“, пише Investor.bg. Испанският фонд, който притежава 59% от компанията майка на Zara Inditex, миналата година обяви десет придобивания на стойност 1,1 млрд. евро – от логистични до офис и жилищни имоти.

Имотният му портфейл е съсредоточен в Западна Европа и Северна Америка, където сред трофейните му активи са сградата Adelphi и Devonshire House в Лондон, както и централата на Amazon в Сиатъл.

Pontegadea извлича добри дивиденти от дела си в Inditex и няма нужда да тегли дълг, затова тя не е засегната от високите лихви, които тласнаха надолу обема от сделки с над 50% в САЩ и Европа миналата година.

Роберто Сибейра, главен изпълнителен директор на Pontegadea, коментира пред FT, че групата наблюдава "ценова корекция във всички класове активи в Европа“ през последните няколко месеца.

"Смятаме, че моментът е добър за инвеститори с нисък дълг предвид затягането на условията за кредитиране, което ограничава конкуренцията за възможни придобивания с разумен размер", отбелязва той.

"В случая с Pontegadea ни предлагат активи в двустранни процеси и в много случаи извън пазара [преди да бъдат обявени публично], конкретно в логистиката, търговските площи, офисите и инфраструктурата“, допълва Сибейра.