OpenAI казва, че правителството на САЩ първо ще разбере за ChatGPT 5. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Очакванията са последната версия на ChatGPT да бъде представен есента или до края на годината. Сам Алтман обяви, че продуктът ще бъде представен първо на правителството на САЩ – постиженията, всички рискове и възможности. "От една страна звучи разумно, защото все още в ерата на националните държави правителствата са тези, които казват какво е добро или лошо за една нация. От друга страна аз не виждам как това фундаментално ще реши въпроса с ограничаване на рисковете. Стратезите са разработчиците в OpenAI и те могат селективно да представят част от рисковете. Това е един добър първоначален опит, показва някаква отвореност. Но на мен все още ми липсват механизмите за контрол и защита. Все още не показват как ние можем да спрем, да изолираме изкуствения интелект той да започне да се саморегулира и саморепликира", коментира доц. Тодорова.

Тя отбеляза, че Грет Брокман – президент на OpenAI, излиза в отпуск до края на годината. Джон Шулман, ангажиран в обучението на АI моделите на OpenAI, напуска компанията и отива при конкурента Enthropik. "Наблюдаваме един непрекъснат процес на напускане на ключови лица от компанията. Това ясно показва, че те не са съгласни с това, което се случва, и не искат да носят моралната отговорност", смята Мариана Тодорова.