Кристалите са хит в социалните медии, знаменитостите се кълнат в тях. А инфлуенсъри ги продават в огромни количества за здраве, красота и като здраво и духовно лекарство. Репортер на "Дойче веле" разследва кристалната мания и тъмната страна на лъскавия бизнес, който обхваща целият свят. За да надникнем зад кулисите, се отправя към Щутгард, Германия.

50 000 деца в Индия добиват камъните, които стават хит в социалните мрежи

Кристалите са хит в социалните медии, знаменитостите се кълнат в тях. А инфлуенсъри ги продават в огромни количества за здраве, красота и като здраво и духовно лекарство. Репортер разследва кристалната мания и тъмната страна на лъскавия бизнес, който обхваща целият свят. За да надникнем зад кулисите, се отправя към Щутгард, Германия.

Германската инфлуенсърка Сера Бау държи магазин за кристали в Instagram. Всяка среда вечер тя организира 8-часова разпродажба на живо, заедно с майка си. В нея участват близо 4000 души. 

"Много клиенти са на всяка разпродажба. Моите клиенти са между 20 и 60 години. Някои купуват кристалите за декоративни цели, други купуват само бижута. Някои търсят наистина специални и ги събират или купуват, защото правят някакъв ритуал с тях", разказва тя пред "Дойче веле" , цитирана от NOVA.

С всяко свое събитие на живо, Сара продава кристали на средна стойност от 10 000 евро. Бизнесът ѝ е толкова успешен, че тя напуска работата си като консултант в социалните медии.

Кристалите стават хит. Само в Instagram хаштаговете кристали и кристалолечение получават 40 милиона клика. 

"Не съм сигурна дали е тренд. Просто забелязвам, че все повече хора говорят за това публично. Те казват, мислят, че кристалите са готини", казва Сара.. Вече се приемат като лайфстайл. Много знаменитости са фенове на кристалите.

Онлайн пазарът е пълен с кристали и тяхната популярност нараства след пандемията от COVID-19. Кристалите се добиват по целия свят, но голяма част от полирането и обработката се извършват в Индия. Градът Джайпур е център на индустрията. Някои инфлуенсъри печелят големи пари от кристалите, но дали достигат до местните работници? Повечето работници за полиране в Джайпур са малки, само с по-няколко работници.

Детският труд е официално незаконен в Индия, но законът допуска някои изключения, което го прави по-труден за налагане. Много работници казват, че са се учили да полират скъпоценни камъни в ранна възраст. Злополуките са нещо обичайно, както разкрива 16-годишния Нафи Судин. "Може да си направиш малка или голяма рана. Ако не внимаваш, може да отрежеш камъка неправилно", споделя той.

"Старите напускат тази работа. Възрастните хора не могат да вършат такава пипкава работа. Очите им вече не виждат добре и ръцете им не са стабилни. Когато остарееш, ръцете ти треперят. А ако те треперят, камъкът ще бъде изрязан неправилно", казва още Нафи.

Работниците на надница нямат трудова защита. Печелят между 2 и 6 щатски долара на ден. Твърде малко, за да изхранват семейство. Смята се, че в Джайпур работят 50 000 деца. Много от тях са били жертви на трафик за робски труд. Точно като 10-годишно момче, което срещаме в спасителен приют. Майка му го продала на трафикант и сега той работи в работилница за гривни.

За два месеца работа е получил едва 12 щатски долара, които били изпратени на майка му от дома, на 1000 километра. "40 дни след смъртта на баща ми парите ни свършиха. Ходих на училище още два месеца и после мама ме изпрати тук. Този човек дойде и предложи да помогне. Ходи по селата да търси деца за работа, затова мама ме изпрати с него. Не ми хареса. Бях много изплашен. Събуждах се в 7 сутринта, започвах работа в 9, и след това трябваше да работя до 21:00 ч. вечерта. После вечерях и си лягах в 22:00 ч. Отправяме се към друго място, където дори по-малки деца работят в така наречените "мини за плъхове", разказва момчето.

Тези две деца търсят гранат по цял ден. Понякога намират само люспи. Катеренето в тези дупки на плъхове е най-страшната и опасна част от тяхната работа. Има повече камъни, и някои от тях са по-големи. Тесните и необезопасени тунели могат да се срутят, убивайки миньорите.

Минералог Питър Хийни изучава кристалите от 25 години. "Няма доказателства за пренос на енергия от кристал към този, който го носи. Когато кристалните лечители говорят за този пренос на енергия, те използват научен термин за процес, който всъщност не е много научен", казва той.

В Индия детският труд е незаконен, но определението допуска вратички. Деца под 14 години могат да участват в семейния бизнес и милиони го правят. Това са страните, които използват детски или робски труд в производството на скъпоценни камъни и бижута.