Около 250 българи представиха страната ни на Световния културен фестивал във Вашингтон, който приключва днес.

В съботния ден във Вашингтон пред Капитолия прозвучаха българските "101  гайди" от Чикаго, ръководени от Кирил Кетев. Танцуваха нашенските фолклорни състави от щатите Калифорния и Вирджиния, от градовете Вашингтон, Сиатъл, Минеаполис и Чикаго, а кукерска група "Кра-Кра" на Константин Маринов постресна с маските си зрителите. Певицата Деси Добрева пък пренесе нашенската песен от другата страна на океана.

В програмата на фестивала участват 17 000 участници. Близо 250 от тях са наши сънародници, обединени в едно цяло и дошли от различни точки, за да представят България.

Главен хореограф на сборната българска група беше Ирина Гочева, а нейни асистенти - Петър Петров, Мариета Мирчева и Деси Йорданова.

Фестивалът, организиран за първи път през 2006 година от фондация Art of Living, не е ежегоден, но печели все по-голяма популярност, предаде БНР.

Първото му издание е в Индия и преминава сравнително безшумно, но през 2011  вече се провежда на Олимпийския стадион в Берлин. През 2016 година Световният културен фестивал в Ню Делхи събира 37 хиляди участници и около 3,5 млн. зрители. За тазгодишното издание във Вашингтон се очакват около половин милион посетители от цял свят. Фестивалът продължава и днес.