След включването на Чехия в открита битка срещу приложения като Airbnb, още една страна изявява своето желание да се бори със свръхтуризма, пише Euronews. Брюж е град, обявен от ЮНЕСКО като световно наследство. Гостите винаги са се наслаждавали на красиви павирани улици, средновековни сгради и най-различни исторически забележителности.

Този град също се оказа пренаселен от туристи през настоящата година. Брюж е посрещнал рекордните 8.3 милиона души, а това е твърде много за град, който има перманентна популация от 120 хиляди души - данните са от 2023 г.

Кметът Дирк де Фау също получава оплаквания от местните и признава, че има твърде много хора и ако няма мерки, ситуацията ще излезе извън контрол.

Частично решение в този случай е наложената забрана за построяването на нови хотели в историческия център на града. Общината е спряла издаването на разрешително за отдаване на апартаменти и къщи под наем в целия град.

Плановете на Брюж са малко по-леки, спрямо тези на Барселона, където вече е взето решение, че до 2029 г. няма да има разрешение за краткосрочни наеми. Брюж се надява, че с тези бързи стъпки ще намери решение на проблема.

Премахването на Airbnb идва с малко критики и съмнения, че проблемите ще бъдат решени. Барт-Жан Лейтс е собственик и основател на локалното приложение Otamiser, което предлага същите услуги като Airbnb. Той забелязва, че макар да помага за свръхтуризма, не е директно свързан с този феномен - проблемите идват от собствениците на жилища, които търсят бърза печалба.

Дирк де Фау отказва да въведе дневна такса за посещение, както направи Венеция. Градът има история с най-различни приложени мерки и е направил редица промени, преди да започне глобалната пандемия. Един такъв пример е наложеното ограничение на броя круизни кораби, които спират на пристанището. Местните власти свалиха рекламите на историческите части на Брюж от летищата, за да охладят страстите на туристите.

Властите признават, че имат икономически ползи, но гостите на града заплашват всички обекти и претоварват цялата инфраструктура. Както обикновено се случва, туристите успяват да прогонят местните от забележителностите на града, но останалите квартали не са засегнати от тълпите. С редуцирането на туристическия поток, местните жители се надяват, че ще успеят да си върнат града.