Да наблюдавате изгрева на Лудогорието от Разградските височини в онзи прекрасен миг призори, когато прохладата все още позволява да се насладите на песните на птиците и тихия повей на вятъра в местността "Пчелина". Разградчани добре познават това място, безценно за отмора в най-тежката лятна жега. Двата язовира са истинско богатство за района на Разград. Съвсем близо до областния град човек попада в оазис сред обширните полета на Лудогорието.

Някои изминават 7-те километра с велосипед, други го правят пеша. И в двата случая се движим по изградената алея край шосето за Попово.

От птичи поглед долината на река Пчелинска е особено живописна. Двата язовира блестят като бижу, вписано сред шарената природна мозайка на Североизтока, около водоемите са маркирани пътеки, криволичещи през гората към близките почивни комплекси. Има и по-дълъг маршрут, чак до село Островче.

Лудогорието има особен чар през всеки сезон. Стига човек да открие подобни островчета на прохладата в безкрайната полска шир, предава NOVA.