Някои чревни бактерии могат да увеличат риска човек да започне да преяжда и да затлъстее, сочи ново проучване.

В поредица от експерименти при мишки и хора със склонност към преяждане са открити идентични нива на два вида бактерии в техните микробиоми - една вредна и една полезна.

Откриха рецептор, който регулира производството на хормона на глада

Изследователите също така са установили, че ако увеличат броя на вид полезни бактерии, наречени Blautia, те биха могли да предотвратят развитието на пристрастяващо хранително поведение при мишки.

Новите открития са "много важни, защото показват, че този тип бактерии на практика предпазват от развитието на компулсивно пристрастяване към храната“, каза Елена Мартин-Гарсия, старши автор на изследването и доцент в Universitat Pompeu Fabra в Барселона, Испания.

Въпреки че пристрастяването към храната не се счита за официална диагноза, изследователите като цяло признават, че някои хора трудно контролират консумацията на силно преработени храни като сладкиши и тестени закуски, пише Dariknews.bg.

Бъдещите експерименти на екипа ще проучат дали увеличаването на бактериите Blautia при хората може да помогне за ограничаване на преяждането.

На този етап изследователите не са сигурни как бактериите предпазват от развитието на компулсивно хранене, но имат теории.

"Спекулираме, че червата разговарят с мозъка“, каза Мартин-Гарсия, изследовател в университетската лаборатория по неврофармакология-NeuroPhar. "И това може да промени функцията на някои области на мозъка, като префронталния кортекс, който участва в самоконтрола.“

В изследването са участвали 88 души - мъже и жени от Испания на средна възраст 48 години. Някои от тях са пристрастени към храната, като 36 души са били със затлъстяване, а 52-ма с нормално тегло. Тридесет и шест от участниците бяха със затлъстяване;  52 бяха с нормално тегло.

Заедно с хората в експеримента са включени и 103 мишки, включително такива с натрапчиви хранителни навици. Веднага се забелязало, че хората и мишките със симптоми на хранителна зависимост имат сходни модели на микробиомни бактерии, които са различни от хората и гризачите със здравословна връзка с храната.

В следващия експеримент изследователите излагат група мишки на "затлъстяваща“ храна, която, наред с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, съдържа и шоколад. Около 22% от мишките са започнали да ядат натрапчиво. "Те полудяха по храната“, каза Мартин-Гарсия. 

След това те дават същата храна на група мишки, които имат високи нива на полезните бактерии в червата си. Никой от гризачите не е развил обсесия към храната.

Следващата стъпка бил да се повишат нивата на полезните бактерии в мишки, които вече имат хранително разстройство, за да се види дали бактериите могат да им помогнат да се хранят по-нормално. Ако това се случи, групата ще организира опит, за да провери дали промяната на бактериите в човешкия микробиом може да помогне да се обърне неспособността да се контролира храненето.