Независимо дали става дума за сутрешното еспресо, последвано от английска закуска с препечен хляб, или за бърза чаша разтворима напитка между срещите, умереното количество кофеин през деня се свързва с намален риск от влошаване на деменцията.

Ново проучване вече потвърди връзката между приема на кофеин и маркерите на гръбначно-мозъчната течност за болестта на Алцхаймер, съобщи Science alert, цитиран от dariknews.bg.

Повечето предишни изследвания се фокусираха върху наблюдателни проучвания или мета-анализи на консумацията на чай и кафе, като сравнително малко информация беше събрана за биологичните промени, които кофеинът предизвиква.

Екип от Франция разглежда данни от проспективно проучване, в което са оценявани пациенти с леко когнитивно увреждане или болест на Алцхаймер в периода 2010-2015 г.

Техният анализ на 263 участници на възраст над 70 години включва основна клинична оценка и подробно проучване на консумацията на храни и напитки като кафе, шоколад, чай и газирани напитки, за да се оцени количеството кофеин, абсорбирано от организма им всеки ден. На доброволците са направени и изследвания с ядрено-магнитен резонанс и са взети проби от кръв и гръбначно-мозъчна течност (ГМТ).

Лицата, които консумирали средно малко над 200 милиграма кофеин на ден, били групирани в извадка с "ниско съдържание“ на кофеин, а тези, които пиели повече, се считали за консуматори с по-високо съдържание на кофеин.

Разликата се равнява на една кутийка енергийна напитка или една-две чаши кафе на ден, в сравнение с няколко кутийки или чаши съответно - разлика, която може да повлияе на патологията, отговорна за деменцията.

Екипът установява, че по-ниската консумация на кофеин корелира с по-висок риск от лек когнитивен упадък с нарушена памет, в сравнение с по-високата консумация на кофеин. Всъщност при лицата от групата с ниска консумация на кофеин вероятността да им бъде поставена диагноза "леко когнитивно разстройство с нарушена памет“ или "Алцхаймер“ е била близо 2,5 пъти по-голяма.

По-внимателното разглеждане на протеините в ГМТ на участниците също разкрива значителни разлики в съотношенията и концентрациите на специфични форми на бета-амилоидни протеини. Тези, които пиели по-малко кофеин, имали тенденция да имат по-ниски концентрации на разтворима форма, наречена Aβ42, с намалени съотношения на Aβ42 с друга форма, наречена Aβ40.

Те също така са имали намалено съотношение между Aβ42 и форма на тау протеин, наречена ptau-181, в сравнение с тези, които са пили по-големи количества кофеин.

Взети заедно, тези специфични нива на протеини в ГМТ при тези, които са консумирали по-малко кофеин, означават повишено струпване на бета-амилоидни протеини в мозъка, което е биологична характеристика на невродегенерацията, отговорна за симптомите на Алцхаймер.

Странно е, че количеството консумиран кофеин не изглежда да е повлияло на нивата на тау белтъка, за който също е известно, че се натрупва все повече в мозъчната тъкан с влошаването на симптомите на Алцхаймер.

Изследванията на ефекта на кофеина върху тау в мозъка са ограничени, въпреки че едно лабораторно проучване показва, че той може да намали химическата активност, която кара протеина да се "заплита“ в токсични бучки. Въпреки това не е ясно дали това се случва в случаите на болестта на Алцхаймер. Последното изследване се основава само на моментна снимка на навиците за прием на кофеин сред няколкостотин по-възрастни лица, така че не казва почти нищо за това как сутрешното кафе през младостта или средната възраст може да повлияе на появата на деменция по-късно.

Трябва да се вземе предвид кога и как се консумира кофеин. Пиенето му в късните часове на деня например може да повлияе на съня, който изглежда също оказва влияние върху дългосрочното неврологично функциониране. Голямата употреба на шоколад и енергийни напитки е свързана с допълнително количество захар, което също излага на риск когнитивното здраве.

Взети заедно с нарастващия брой изследвания на връзката между кофеина и здравето като цяло, обаче, е сигурно, че сутрешният Ърл Грей, следобедното лате и малката следобедна шоколадова закуска могат да играят роля в поддържането на работоспособността на тялото ви за много години напред.