Meta пусна ново приложение за генериране на изображения с изкуствен интелект. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Приложението е генеративно и е обучено на повече от милиард публично достъпни снимки от Facebook и Instagram.

"Личните данни са много чувствителна информация и за да не губят конкурентното си предимство, но и резултата от работата си, те признават, че са използвали лични данни на потребителите си. Meta казва, че са използвали само снимки, които ние сме публикували публично, на които сме сложили филтър, че искаме да се видят публично. Подозирам, че това се случва постфактум и бързат да изпреварят евентуални санкции, защото вече се гласуваха някои регулации в Европейския съюз", коментира доц. Тодорова.

Технологичната безработица се увеличава

"Технологичната безработица се увеличава", каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

За 2023 г. Google например е освободил около 30 000 свои служители, предимно от технологичния сектор. Причина е навлизането на изкуствения интелект и отпадането на част от дейностите, извършвани от хората. "Доколко техните позиции са изместени изцяло от изкуствен интелект не е ясно", коментира доц. Тодорова.

През 2023 г. ІBM е уволнила 8000 служители, дигиталната разплащателна платформа Paytm – 1000, а от дигиталната платформа за търговия и услуги Dukaan са заявили, че през 2024 г. ще съкрати 90% от служителите си, тъй като тяхната дейност може да бъде изцяло заменена от изкуствен интелект.  

Доц. Тодорова коментира, че широкото навлизане на изкуствения интелект създава много нови професионални ниши, които все още не са установени професии. Една от тях е prompt engineering или специалист по моделиране на задания. "Вече има такъв тип експерти, които конструират правилните запитвания в различните сфери. Те извършват профилиране по правилно формулиране на заданията по отделните сфери – социални учени за сферата на социалните науки, учени с компютърни умения за научни разработки и изследвания, хора с политически интереси за лидерство. Това е напълно нова територия. В тази връзка много компании въвеждат и АІ обучители, които не просто образоват хората как да интегрират тези системи, но и как да ги използват специфично за техните дейности", обясни доц. Тодорова.

Трети тип специалисти проверяват информацията и създадено съдържание за възможни халюцинации, предразсъдъци и заблуди, посочи още футурологът.