Нови слушалки изолират и най-шумната среда за кристален звук. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Компанията Sonova, която е глобален лидер в разработването на слухови апарати, обяви пускането на Phonak Audéo Sphere - първата платформа, базирана на изкуствен интелект и два чипа. Устройството подобрява разбираемостта на речта в шумна среда многократно.

Хората с частично или изцяло загубен слух са доста чувствителни и възприемат звуците по различен начин, когато започнат да използват слухов апарат. "Техният мозък все още е крехък, не е привикнал към звуците и когато те започнат да чуват, комплексът от шумове им действа разстройващо, защото не са изградили умения. Тези слушалки могат да бъдат настройвани така, че да отграничат това, което интересува хората, и да бъдат намалени стресиращите звуци така, че те да се адаптират по-пълноценно", обясни доц. Тодорова.

В едно недалечно бъдеще тези слушалки ще помагат да отграничаваме фоновия шум и ненужната ни информация, смята Мариана Тодорова.