Пътуването се превръща в кошмар за хората с козметични корекции като ботокс и филър.

Въпросът стана публичен преди година, когато инфлуенсерката Джоан Профет съобщи, че е била придърпана на разпит в стая за около час в Турция от шестима служители по сигурността на летището.

По думите й правоохранителните органи не я разпрознали на паспортната й снимка, направена преди да се подложи на пластична операция и козметични филъри.

Откакто са направени снимките, Джоан е имала гръдни импланти, зъбни фасети, филъри за брадичка и устни, операция на носа и инжекции за разтваряне на мазнинита в организма. Косата й също се трансформира от платинено руса в дълга пепеляво руса с удължения.

Въпреки че паспортът й изтичал година по-късно, Джоан трябвало да плати за нов.

Твърденията на Джоан предизвикаха серия от коментари в социалните мрежи, повечето от които жени, които съобщават за подобни преживявания на летища по целия свят.

"Турските имиграционни камери на паспортния контрол улавят и най-малката промяна. Направила съм си само носа и те постоянно ме питат", коментира жена в TikTok.

"Като се има предвид, че това е мястото, където много хора летят за операция, те трябва да имат предвид промените", смята друг потребител.

Други жени също твърдят, че са имали подобни преживявания в Кабо Верде и Сингапур, като една от тях каза, че "е трябвало да намери нейни снимки от преди процедурите, докато е била разпитвана.

Експертите по пътуванията започнаха да коментират темата, предупреждавайки пътниците да бъдат внимателни, преди да вземат самолетен билет. 

Особено сега, когато биометричната технология и лицевото разпознаване се използват все по-често за паспортен контрол, значителните промени в лицето могат да доведат до въпроси относно вашата самоличност.

Според доставчика на туристически услуги Travel Republic проблемите с лицевото разпознаване на летищата вече са сравнително често срещани и могат да доведат до закъснения и дори отмяна.

Според биометричния фотограф и експерт по пътуванията Каролина Туровска компютрите на летището използват разстоянието между зениците, ушите, носа и устата, устата и ширината на очите и много други, за да идентифицират самоличността на човека.

И напомни всички, които някога са се подложили на корекция на лицето, да си издадат паспортна снимка, наподобяваща сегашния им външен вид.