Нов проект предлага тотално различен подход към изкуствения интелект. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Проектът е наречен "Хиляда мозъка" и е финансиран от Бил Гейтс, а негов ръководител е Джеф Хокинс. Целта на проекта е да надскочим подхода на невронните мрежи и да разберем начина, по който функционира нашият мозък, обясни доц. Тодорова.

Той се разработва няколко години и се фокусира върху изучаването на мозъчната кора. "Учените ще се опитат да преповторят структурата на мозъка, но по нов начин, не просто да пресъздадат слоевете на невронни мрежи, за които знаем, че са повече от 100. Софтуерните инженери наблюдават процесите само в първите три слоя, а следващите са като "черна кутия", обясни Мариана Тодорова.

Изкуственият интелект показва нашите съвършенства и несъвършенства, това, което можем и което не можем. "Този проект отчита най-новите открития в невронауката, а именно – че нашият мозък и мозъчната кора е съставена от т.нар. кортикални колони. Те могат да осмислят сценариите за разгръщане по един и същи казус, като това става толкова бързо, че дори не го осъзнаваме. По един въпрос ние ангажираме по 150 000 такива кортикални колонии и те в комплексност много бързо се ориентират какво да правят – предвиждат, прогнозират, сравняват с минал опит. Може би тук вече най-после ще намерим материалния израз на това квантово състояние на мозъка ни", коментира футурологът.

Ако механизмите зад това се разгадаят, учените ще се опитат да го пресъздадат и при изкуствения интелект. "Ако това се случи, ще разберем и себе си и за добро или за лошо, ще създадем и генерален изкуствен интелект", смята Мариана Тодорова.

"Определението за интелигентност в този проект включва възможността ние да прогнозираме. Сравнявайки с изкуствената интелигентност, изследователите смятат, че уникалната интелигентност, която хората имат, е възможността да предвиждаме и прогнозираме. Това на този етап вече ни различава от изкуствения интелект. Именно затова не можем да достигнем т.нар. генерален изкуствен интелект", допълни футурологът.