Компанията "Northrop Grumman“ спечели търг от Агенцията за напреднали проекти в областта на отбраната (DARPA) в САЩ за изграждане на железница на Луната. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Компанията Space X и всички проекти за развитие на космическия туризъм правят възможността за кацане на Луната все по-голяма. От години НАСА прави симулации на цели комплекси, които обединяват производствени бази и жилищни сгради. Това са своеобразни репетиции за колонизиране на Луната и Марс, обясни доц. Тодорова.

"DARPA иска да движи паралелно всички проекти, така че един ден да могат да ги сглобят като пъзел. За да се колонизира Луната, транспортът ще бъде много важен, за да можем да придвижваме материали от точка А до точка Б. DARPA дава възможност на компаниите да проучат в детайли какво ще е необходимо, съобразявайки се с условията, т.е. да проиграят целия процес, предвиждайки всички възможни отклонения и ползвайки суперкомпютрите за симулации“, поясни футурологът.

Проектът цели също така да се запази автентичната повърхност на Луната и Марс. "Една диря, оставена на Луната или на Марс, не изчезва с милиони години заради липсата на атмосфера и климат. Те искат да регламентират транспорта и движението само чрез железопътни линии и заради полепващия космически прах, който би препятствал друг начин на придвижване", допълни доц. Мариана Тодорова.