Правеното на филм е важен и интересен процес. Обичам киното, обичам да пиша и да правя филми, въпреки че е ужасен стрес. Това каза актьорът и режисьор Ники Илиев в предаването "Сториборд" на радио "Фокус".

"Филмите, които правя, са комбинация от това какво зрителите харесват, като започвам от това, което на мен ми харесва, стига да имаме допирани точки с тях. До голям степен аз си мисля какъв филм като зрител бих искал да гледам, нещо, което наистина ме кефи, нещата, които ме вълнуват и които могат да ни влязат в бюджета. И след това започвам да мисля как това нещо най-добре да стигне до зрителите", обясни той.  

По думите му животът му в професионално отношение е започнал на 30 години: "Винаги съм искал да правя филми, но в интерес на истината нямах смелостта да го правя или просто ми е било прекалено рано. Животът ми до 30 е един вид търсене или по-скоро набиране на смелост, или готовност да стартирам и в професионално отношение започна като се захванах с филма "Чужденецът". Тогава реших, че това е нещото, което искам да правя за пари и не само за удоволствие, и това е призванието, което усещам в живота си най-основно до този момент".

Ники Илиев споделя, че един от вдъхновителите му да се занимава с кино е Куентин Тарантино, тъй като според него филмографията му е от филми, направени от фен на киното. "И се опитвам да подхождам по този начин. Аз съм фен на киното и не ме е срам да направя комедия или не ме е срам да изразя себе си, защото това ми харесва. Така че това е може би основното".

Според режисьора е важно един филм да има свой собствен стил, а да не се влияе от модерните тенденции, тъй като филмите остават завинаги. За него е хубаво и след 10 години даден филм да продължава да живее и да ти носи и приходи плюс това. А водещият на предаването Благой Д. Иванов допълни, че за него тази зависимост, когато превърнеш в плакатност своите произведения, е пагубна и потенциално подхлъзваща: "Когато има независимост, тогава шансът за устойчивост, продължителност и адаптивност на твоите произведения е много по-голям".

Ники Илиев е категоричен, че е изключително важно един актьор да подхожда към работата си професионално. Според него при някои от българските актьори това го има, но при много го няма или не е достатъчно професионалното отношение към работата им. "Те някак си малко повече разчитат на таланта, на момента. На това, че може би ако се подготвят една идея повече, ще развалят това усещане за това да си творец, да си бохем и да си талантлив, което не се връзва с това да се посветиш както трябва на една роля", смята той.   

Режисьорът също така е категоричен, че не трябва да се правят компромиси. Някои от тях те учат чисто технически на занаята, но да направиш собствен филм отнема около две години, и реално този компромис не си заслужава. "Имам много грешки, от които се опитвам да се уча, но на момента, в който съм ги правил, аз съм вярвал, че правя най-доброто, което съм способен в този момент".

"Без крила" е новият филм на Ники Илиев, който е по истинската история на българския паролимпиец Михаил Христов. Филмът ще бъде представен на 6 декември на големия екран. "Моята идея беше до голям степен не хората да съжаляват или да се вдъхновяват точно от него, а да се припознаят с човек, който се чувства като аутсайдер. Защото реално всички сме се чувствали като аутсайдери и продължаваме да се чувстваме като такива", добави той.