Измина повече от година, откакто повечето развити страни започнаха масова кампания за ваксиниране на населението срещу коронавирус. Статистиката за това е публично достояние. Според СЗО и Центровете за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) най-честите странични ефекти от ваксинацията са температура, втрисане, умора, главоболие, мускулна болка и гадене. Може да има и дискомфорт на мястото на инжектиране, като подуване, болка, зачервяване, обрив. Има и по-сериозни реакции, макар и много редки, пише руският вестник "Незваисимая газета".



Доста често обаче явления, които нямат нищо общо с ваксините, се обясняват с последствията от ваксинацията. И така, лекари от Калифорнийския университет в Сан Франциско изследваха два случая на пустулозен обрив по лицето, който се появи след прилагане на ваксината на Moderna. Обривът изчезна без лечение за около седмица и не е могло да бъде установено дали е свързан с ваксинацията, но изследването беше проведено.



Интернет все още е пълен с Информации за "ужасните последици от ваксините срещу Covid-19". Какво ли не пишат в социалните мрежи на всички страни: "Никоя друга ваксина не е довела до толкова усложнения, включително смъртни случаи“, "Милиони умират от страничните ефекти на ваксините“... И така нататък и т.н. .



А ето и фактите. Към днешна дата в света са направени около 10 милиарда инжекции с различни ваксини срещу коронавирус. Огромният брой на тези ваксинации, който надвишава всички други масови ваксинационни кампании, естествено води до появата на голям абсолютен брой странични ефекти, причинени предимно от алергии и непоносимост към определени вещества. Друга част от страничните ефекти са причинени от действителния отговор на човешката имунна система към ваксината: тялото я разпознава и в отговор синтезира антитела, което е смисълът на ваксината.



Ако тази сила или продължителност на реакцията надвиши допустимото ниво, тогава можем да говорим за тежки странични ефекти. В страните от Европейския съюз подобни случаи се документират, а данните се публикуват редовно както на национално, така и на европейско ниво.



В Германия за това отговаря Институтът "Пол Ерлих". Според неговите данни му за 11-те месеца, изминали от началото на масовата ваксинация срещу коронавирус в Германия, са регистрирани почти 197 хиляди случая, когато ваксината е имала странични ефекти, и около 26 хиляди тежки случаи на странични ефекти. Сами по себе си това са големи числа. Но трябва да се вземе предвид огромният брой дози от ваксината, които жителите на страната са получили, в сравнение с този брой се вижда колко редки са такива случаи.



Германските данни се потвърждават и от общоевропейските. Цифрите са сходни. Европейската агенция по лекарствата публикува статистически данни както общо за всички препарати, така и за всяка ваксина поотделно. И ето резултата: делът на случаите на нежелани реакции след антиковид ваксинациите в Европа варира от 0,1 до 0,32%. Индикаторът за Германия се вписва в този диапазон - 0,16%.



Така статистиката опровергава твърденията за предполагаеми "милиони смъртни случаи“ от ваксинации срещу Covid-19.



А какво е положението в Русия?



Проучванията показват, че руската ваксина "Спутник V" се различава малко от другите векторни ваксини по отношение на своята безопасност, пише научното списание Nature. Разбира се, има и странични ефекти, включително и тежки. Но какви са те и какъв е техният процент засега не е известно.



Отрицателното въздействие на западните ваксини върху тялото е внимателно проучено и оповестено публично, а в Русия няма официални данни за страничните ефекти след "Спутник V". Липсата на актуална, постоянно актуализирана информация от компетентните органи, предназначена да проследява усложненията след ваксинация, поражда слухове за пагубните последици от въвеждането на руските ваксини. Това се превръща в една от причините за недоверието към тях сред значителен брой руснаци.



Въпреки това професор Дмитрий Кулиш - специалист във фармацевтичния бизнес, изрази съмнения на страниците на списание Nature, че наблюдението на страничните ефекти в Русия ще бъде толкова ефективно, колкото на Запад, тъй като руснаците отиват на лекар само "когато вече не могат да дишат“. А лекарите, според него, особено в отдалечените региони, едва ли ще успеят да свържат инсулт, причинен от кръвен съсирек, с неотдавнашното прилагане на ваксина.

Превод и редакция: Юлиян Марков