Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман беше уволнен, а дни по-късно върнат обратно начело на компанията. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Тя отбеляза, че два дни преди да бъде поискана оставката на Сам Алтман, той е обявил, че е започнала разработка на ChatGPT 5, въпреки че компанията по-рано заяви, че все още е рано за това. "Няколко човека от борда разказват, че той все повече е започнал да говори, че това ще бъде една божествена, магическа същност. Т.е. това за него е машината със съзнание и най-големият пробив в изкуствения интелект."

Още през 2019 г. Сам Алтман обявява, че иска OpenAI да постигне генерален изкуствен интелект, който е равностоен на хората, т.е. има съзнание, воля, стратегия за действие и самосъзнание. "Алтман сякаш вече е стартирал този проект или поне да формира екип, който  да прави разработки в тази посока. Но сякаш поради някакви притеснения го е скрил от борда, както го е запазол в тайна и от Microsoft. Всички са много предпазливи, когато става въпрос за комуникация на ситуацията. Тук става въпрос за регулации, но и за противоречивото поведение както на Алтман. От една страна Алтман направи истинско политическо турне, срещна се с всички политически лидери, държавни глави, премиери и поиска помощ и регулации за изкуствения интелект. В същото време обаче виждаме, че е положил началото по този застрашителен проект с непредвидими действия и невъзможност за контрол на изкуствения интелект", посочи доц. Мариана Тодорова.

Тя отбеляза, че Microsoft инвестира 10 милиарда долара в момента, в който придобива миноритарния дял от компанията – 49%. Оказва се, че дни преди поисканата оставка Сам Алтман е заявил необходимо ост от още 10 милиарда долара, тъй като обучението на все по-мощните варианти на ChatGPT 4 и 5 изискват значително финансиране. "Изпълнителният директор на Microsoft по-скоро застана на защитна позиция на Алтман. Заради репутационната щета и целостта на компанията те предпочитат той да се върне и конфликтът да бъде потушен, макар че самият изпълнителен директор казва, че не става въпрос за скрита информация и безопасност, но не звучи убедително", коментира доц. Тодорова.

Другият голям проблем според нея е, че платената версия на ChatGPT не се разпространява според очакванията, а Сам Алтман не е дал добър и достатъчно убедителен отговор за правилния бизнес модел.