Пащърнакът е изявен представител на есенно-зимния зеленчуков пазар, но той нерядко бива подминаван от мнозина, които не знаят какво изпускат. Често бива определян като голям морков, странно изглеждаща ряпа и какво ли още не. Макар и не особено атрактивен на външен вид, пащърнакът със своя бял цвят и издължени форми се оказва безкрайно полезен за нервната система заради съдържанието си на В3, предпазва от рак и диабет, полезен е и за бременните жени.

Обикновеният пащърнак (Pastinaca sativa) е кореноплоден зеленчук, сроден с моркова. Корените му приличат на тези на моркови, но са с по-светъл цвят и имат по-силен вкус.

Пащърнакът изглежда като светъл морков и е всъщност роднина на моркова, целината и корена на магданоза. Пащърнакът произхожда от Европа и Азия. Често срещан в Европа, този вид зеленчук е пренесен в САЩ от колонизаторите през 17-ти век. Пащърнакът става популярен през 19-ти и началото на 20-ти век със своя вкус, подобен на този на целината и приятен аромат и е често използван в нискокалорични рецепти.

Този жилав кореноплоден зеленчук расте най-добре в региони с хладен климат. Въпреки, че е двугодишно растение, земеделските производители култивират пащърнака като едногодишно растение.

Пащърнакът може да се намери целогодишно, като пиковият му сезон е от есента до пролетта.

Половин чаша пащърнак съдържа 50 калории, 0 грама мазнини, 0 милиграма холестерол, натрий, 12 грама въглехидрати, 3 грама диетични фибри, 3 грама захар, 1 грам протеини, витамин С, калций и желязо.

Идеален е за приготвянето на супи, яхнии, салати и гювечи. Може да се консумира суров, под формата на пюре или след сваряване с други зеленчуци. Подправят се с него питки, зеленчуци и кисело зеле.

Ползи за здравето

Консумацията на пащърнака е от полза за нервната система, поради високото съдържание на ниацин.

Притежава противоревматично и противоотровно действие. Действа и като естествен диуретик.

Възбужда апетита. Действа регулиращо върху работата на стомашно-чревния тракт и помага при запек (поради съдържанието на фибри). Способства да се намали риска от развитието на диабет тип 2 чрез понижаване на холестерола и кръвната захар.

Помага при болки в кръста. Съдържа активното пастинацин, поради което което действа спазмолитични и съдоразширяващо.

Добро средство при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане, стимулира имунитета.

В народната медицина пащърнакът се причислява към храните, които действат като естествени афродизиаци.

Съдържа малко калории и е подходящ при спазването на диети.