Въпреки че сме свикнали с жълтите банани, има сорт, който се отличава с цвета си. Blue Java Banana е вид с вкус и текстура, напомнящи на ванилов сладолед, а днес Sofia24.bg ще ви разкаже за него. Това е издръжлив и студоустойчив сорт банани. В допълнение към интересния си вкус, той се отличава с ярко синия оттенък на кожата си и кремаво бялата си маса. 

Тези сини банани растат на индонезийския остров Ява. Както е известно, това е четвъртият по големина остров в Малайския архипелаг, от групата на Големите Зондски острови, главния икономически район на Индонезия. Тези сини банани растат също така и в Хавай. Могат да бъдат открити на пазарите в Австралия, Фиджи и Централна Америка, а вече и в Европа.

Във Фиджи тези банани са известни като "хавайския банан“. Наричат ги още "Krie“ във Филипините и "Cenizo“ в Централна Америка.

Сините бананови дървета на Ява могат да растат на височина от 4,5 до 6 метра. Те са студоустойчиви (могат да растат до -7°C) и ветроустойчиви поради силните си псевдостъбла и коренова система. Листата са сребристозелени на цвят. Бананите имат издатини, наречени "кокалчета на пръстите", поради мимолетната им прилика с човешките кокалчета на пръстите. 

Вкусът им е по-наситен от обикновените банани и напомня на ванилия, така че често се използват за приготвяне на естествен сладолед. Затова и на Хаваите го наричат "сладоледен банан". Цветът на този банан се променя от син през синьо-зелен до бледожълт, когато е напълно узрял. Сините банани Java могат да се консумират пресни или варени. 

Поради изменението на климата и повтарящите се снежни явления е напълно възможно да си представим отглеждането на този сорт сини банани в други зони на планетата, където преди това не са растяли, информира en-vols.