На 80-годишна възраст почина американският актьор и комик Мартин Мъл, известен от телевизионния сериал "Сабрина, младата вещица", предава BBC.

Мъл, който също участва в комедийния филм "Улика" от 1985 г., почина в четвъртък в дома си след "храбра борба с дълго боледуване", съобщи дъщеря му Маги Мъл в социалните мрежи. В поста тя написа, че баща й "е бил известен с превъзходството си във всяка творческа дисциплина, която можете да си представите".

Първата забележителна роля на Мъл е през 1976 г., когато играе Гарт Гимбъл в сапунената опера "Мери Хартман, Мери Хартман".

След това получава ролята на армейския офицер полковник Мустард в комедийния филм "Улика", вдъхновен от едноименната настолна игра.

Телевизионните фенове от 90-те години на миналия век ще разпознаят Мъл и от сериала "Сабрина, младата вещица", където играе директора Уилард Крафт.

Той участва като гост в множество други добре известни телевизионни предавания, включително "Семейство Симпсън", "Закон и ред: Специални разследвания", "Златните момичета" и "Двама мъже и половина".

Мъл беше номиниран за награда "Еми" за най-добър гост-актьор в политическата сатира "Вице" през 2016 г.

Роден в Чикаго в семейството на актриса и дърводелец, Мъл започва кариерата си в шоубизнеса като автор на песни и става известен като музикален комик. 

Той също така учи живопис и завършва през 1965 г. училището по дизайн в Роуд Айлънд с бакалавърска степен по изящни изкуства.