могат да станат част от нашата физика и да селектират нишки от ДНК. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Проектът е на Нюйоркския университет.

Нанороботите се състоят от няколко нишки ДНК и са с изключително малки размери. Стотици хиляди от тях могат да се вмъкнат в линия с ширината на човешки косъм. Те биват програмирани чрез ултравиолетови лъчи по команда на учените, обясни доц. Тодорова.

Нанороботите ще могат да извършват медицински дейности. "Например да помогнат на болни клетки, да отстранят ракова клетка, да възстановят разкъсана сърдечна артерия. Може би това ще промени дори концепцията за трансплантации", коментира доц. Тодорова.

Нанороботите ще бъдат използвани не само в човешките тела, а и в машиностроенето, в самолетостроенето, при отстраняването на аварии там, където е много опасно, например обясни още футурологът.

"Но представете си, ако изкуственият интелект намери ключ в бъдеще за команда на тези нанороботи. Има такива научнофантастични филми, в които хората се използват като донори и тези нанороботи възприемат нас, хората, като строителен материал за нови същности. Виждаме, че тези нови същности вече са реален проект или променят инфраструктура, преобразяват градове. Когато те са милиарди и невидими, ние дори не можем да им се противопоставим. Ако командата се вземе от изкуствен интелект, това е най-лесният начин да бъдем превзети. Вратата вече е широко отворена и в двете посоки – и като експерименти с ДНК и нанороботи, и като вграждане в невронните мрежи на елементи от нашия мозък", коментира доц. Тодорова.