Наночастици ще могат да заздравят всяка човешка тъкан. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Чрез определени трансформации човешките кожни клетки могат да бъдат превърнати във всякакъв друг тип клетки от човешкото тяло. Тъканна нанотрансфекция е друг подход за трансформация на такива клетки. Кожните клетки се модулират чрез наночип.

"Досега една клетка се е променяла, като се използват векторни носители или вируси. Учените са правили експерименти с животни – мишки, крави, с наранени крайници, в които е изцяло замразена дейността и няма кръвообращение. Използвайки наночастици, те са вкарали здрави клетки и са съживили тъканите. Надеждата е, че така ще могат да регенерират всички увредени органи, т.е. ще решават проблема с трансплантациите. Вероятно ще лекуват и органи, които са увредени, оперирани, включително такива с доброкачествени и злокачествени заболявания“, обясни доц. Тодорова.

Тя постави и въпроса за човешкото дълголетие. "Ако тази регенерация е обратима и се влияе толкова директно, значи ние може да не спрем процесите на стареене“, допълни футурологът.