От елегантни обяди и изискани вечери до оживени партита и тържества, добре оформената грива е ключът към това да се чувствате уверени навсякъде. Искате малко повече блясък – помислете за елегантни прически, бляскави къдрици или шикозни повдигания – които допълват тоалетите ви и подобряват цялостния ви външен вид. Инвестирането на време в постигането на перфектната празнична прическа гарантира, че изглеждате по най-добрия начин за всяко събитие.

Д-р Блосъм Кочхар, ароматерапевт и експерт по красота, казва: "Косата е вашият постоянен аксесоар. Това е мощен инструмент за изразяване на себе си. Тя играе жизненоважна роля в демонстрирането на вашето здраве, увереност и цялостното ви благосъстояние. Днес на пазара можете да намерите различни продукти за коса, за да подобрите цялостното здраве на косата си. За да постигнете зашеметяваща коса, трябва първо да се съсредоточите върху съставките, които подхранват, укрепват и придават блясък, заедно с нанасянето на продукти върху скалпа и косата."

Д-р Кочхар сподели няколко съставки и рецепти, които могат да бъдат от полза за вашата коса:

Кокосово масло

Кокосовото масло е най-доброто масло за вашата коса и скалп. Лесно се абсорбира; действа като отличен овлажнител. Освен това придава блясък и сила на косата ви.

Рецепта: Смесете 2 супени лъжици кокосово масло с 1 супена лъжица мед. Нанесете сместа върху косата си, като се фокусирате върху краищата. Оставете да действа за 20-30 минути, изплакнете и измийте с шампоан както обикновено.

Авокадо

Авокадото е чудесен източник на биотин, минерали и здравословни мазнини, които са от съществено значение за растежа и здравето на косата. Биотинът помага за задържане на влагата в косата, като я предпазва от евентуално увреждане.

Рецепта: Вземете 1 зряло авокадо и 2 супени лъжици зехтин. Намачкайте авокадото до гладкост, след което смесете със зехтина. Нанесете равномерно от корена до краищата. Оставете за 30 минути, след това изплакнете, измийте с шампоан и кондиционирайте, пише News18.

Алое Вера

Известен със своите овлажняващи свойства, гелът от алое вера помага за облекчаване на пърхота и осигурява интензивна хидратация.

Рецепта: Смесете 1/4 чаша пресен гел от алое вера и 3 капки етерично масло от мента. Масажирайте сместа в скалпа за няколко минути. Оставете да престои 20 минути, преди да изплакнете и измиете с шампоан.

Кисело мляко

Киселото мляко е отличен източник на протеини и пробиотици. Помага за овлажняване, намалява къдренето и придава блясък на косата ви.

Рецепта: Намачкайте зрял банан и добавете 2 супени лъжици кисело мляко. Нанесете сместа върху скалпа и косата, оставете да действа 20 минути. Правете го два пъти седмично. Изплакнете и измийте с шампоан както обикновено.

Мед

Медът има свойства, които добавят влага към космените фоликули. Естествено изглажда косата и връща блясъка на къдравата или сухата коса.

Рецепта: Смесете 2 супени лъжици мед и 3 супени лъжици пресен гел от алое вера. Нанесете сместа върху скалпа и косата, като масажирате нежно. Оставете да действа 30 минути, след това изплакнете и измийте с шампоан както обикновено.