Емоциите не трябва да бъдат контролирани. Те трябва да бъдат осъзнавани, приемани, канализирани и ефективно изразявани. Това каза треньорът по личностно развитие и радиоводещ Надя Брайт в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Гневът невинаги е лоша емоция, подчерта тя. "Той може да бъде мотиватор ние да поставим граници и да променим нещо. Гневът е емоция, която ни мотивира да действаме, което е по-добре от апатията", каза Брайт.

Добре е да разпознаваме това, което се случва вътре в нас, то да не ни плаши и да знаем, че можем да работим с него. Според нея често хората не могат да разпознават своите емоции. "Например докато сме растели, не е било зачитано нашето право да се гневим или когато сме се гневили са ни казвали, че това не е правилно и че така не се прави. Другата крайност са хората, които са расли в една много гневна среда. Това е едно неефективно изразяване на гнева", посочи Надя Брайт.

Ние живеем в йерархична система и поведението на хората, които са по-високо в йерархията, започва да определя поведението на тези, които са надолу. "Ако сме родител или има хора, които зависят от нас по някакъв начин, е много важно да се научим ефективно да изразяваме емоциите си", смята треньорът по личностно развитие.

Разпознаването на гнева обикновено изисква повече време, отбеляза тя. "Има неща, които са извън нашия контрол и нашата среда, които ни ядосват, и трябва да можем да работим с това така, че да не го привнасяме в живота си с близките. Границите са там, където не нараняваш друг човек, но където не нараняваш и себе си. Ако аз съм гневна за нещо, вероятно аз имам причина да бъда гневна и вероятно имам право да поискам това нещо да се промени. Но ефективният начин не е като избухна", подчерта Надя Брайт.

Много е важно, когато сме гневни, да не се опитваме да потушим емоцията в момента, а да помислим над поведението си, защото гневът може да излезе през нас. "В първите ни изблици на гняв е важно да контролираме поведението си, не емоцията. Много често за гнева говорим като за нещо импулсивно и неконтролируемо", отбеляза Надя Брайт.

Следващото ниво на гнева е агресията. "Агресията към другите или към себе си е нещо, което е предотвратимо, когато дадеш на този гняв поле, но такова поле, че то да не разрушава, или ако разрушава, то да не е чрез насилие", допълни треньорът по личностно развитие.