През 2022 г. се навършват 25 години от създаването на "Дарителската програма“ с цел подпомагане консервационната дейност на зоопарка

Повече от 700 обществени организации, фирми и частни лица са част от "Дарителската програма“ на Зоологическа градина – София от създаването й през 1997 г. досега, съобщиха от зоокъта. Вече 25 години програмата функционира, като най-популярно e желанието за осиновяването на животни. Основната цел винаги е била не само събиране на допълнителни финансови средства за подпомагане на Зоологическа градина-София и нейната консервационна дейност, но и за реализирането на социална, образователна и културно-обществена дейност на зоопарка.

Желаещите да се включат в програмата нараства всяка година, защото хората не само споделят целите и ценностите на зоопарка, но и лично могат да видят резултата от участието си като дарители.

Само за миналата година броят на дарителите и осиновителите в зоопарка е близо 60, като 25 от тях са юридическите лица. Тяхната помощ може да се види в реконструирането на външното заграждение на женската бърнеста мечка Шрея, която пристигна през ноември миналата година от Сингапур за партньорка на мъжкия бърнест мечок Лиам и което благодарение на дарителските средства и труд беше превърнато в място за отглеждане на това изключително рядко животно по най-високите съвременни стандарти. С дарителски средства са изцяло реновирани и две от детските площадки в зоопарка, бяха закупени три нови триколки, специализирани храни за примати, специални отоплителни и светлинни тела за крокодила Габриела, бе подкрепено участието на зоопарка в консервационната програма за размножаване и възстановяване в българската природа на застрашените белошипи ветрушки и др.

Благодарение на приятелите и дарителите на Столичния зоопарк през 25-те години от съществуването на програмата бе постигнато наистина много. Чрез дарения е създаден "Екологичен научно-образователен център“, чиито "Лятно зооучилище“ традиционно се радва на небивал интерес, а тази година въпреки пандемията в него се включиха онлайн над 300 деца от България и от чужбина. През годините дарителски средства са осигурявали специфични и скъпоструващи хранителни добавки, както и лечение на животни, купувани са специални играчки и техническо оборудване, чрез които да бъде повишено качеството на живот на дивите обитатели и обогатявано средовото обитание на животните в зоопарка.

Но огромната роля на дарителите е тяхната подкрепа в най-важната дейност за всеки модерен зоопарк - отглеждане и размножаване на редките и застрашени животни и участието в консервационни проекти за опазване на видовете. Столичната зоологическа градина участва в 14 Европейски програми за застрашените видове (EEP) на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) за снежните леопарди, лешояди, ягуари, тигри, гибони, бърнестите мечки, папагали и т.н.

Всяка консервационна програма е дългосрочно и изключително скъпо начинание и затова от години всички модерни зоопаркове имат дарителски програми, чрез които дават възможност на посетителите и на всички поддръжници на програмите да помагат в този процес. Данните на ЕАЗА показват, че за последните 15 години са събрани над 5 млн. евро чрез реализирането на различни природозащитни каузи и програми по целия свят и голяма заслуга за това имат именно индивидуалните дарители в подкрепа на консервационната дейност на зоопарковете. Зоологическата градина в София отдавна е част от този процес за опазване на световното биологично разнообразие.

Всеки може да стане част от "Дарителската програма“ на софийския зоопарк. Повече информация за това има на интернет страницата на зоологическата градина. А с помощта на партньорите от А1 България и подкрепата на Столична община ще бъдат пуснати и информационни банери в интернет пространството, популяризиращи програмата. Основната цел е още повече приятели и съмишленици на зоопарка да се присъединят към каузата за съхранение на биологичното разнообразие в глобален мащаб, както и да подпомогнат развитието на зоопарка и възможностите да се включат лично в усилията за опазване на застрашените видове в природата.