На 28 август 1996 година кралската двойка принц Чарлз (бел. от ред. - сега крал Чарлз) и принцеса Даяна се развеждат официално.

Двамата се женят на 29 юли 1981 година. Тяхната сватба се наблюдава от близо 1 милиард души по телевизионните канали от цял свят. Чарлз по това време е наследникът на короната във Великобритания, а Даяна е начална учителка в английско училище.

Двамата се женят с грандиозна церемония в катедралата "Св. Паул“, на която са поканени 2650 души. Тяхното първото дете принц Уилям се ражда година по-късно, а техният втори син принц Хари - през 1984 година.

Тяхната история прилична на разказ от приказка или поне така изглежда в началото. С времето обаче двамата попадат под светлините на таблоидите. Само 11 години след сватбата си Чарлз и Даяна обявяват, че ще се разведат. Те обещават обаче, че ще изпълняват кралските си задължения. През 1996 година кралица Елзизабет II настоява двамата да побързат с тези си действия.

Даяна се съгласява да предаде титлата "Нейно кралско височество“ и всякакви претенции към трона, а в замяна запазва своите апартаменти в двореца Кенсигтън, както и титлата "Принцеса на Уелс“.

Година след развода Даяна умира в автомобилна катастрофа в Париж. Проведеното разследване по случая установява, че шофьорът на автомобила е бил тежко пиян. Той и Даяна са се опитвали да избягат от папараците, които са ги преследвали. Така една от най-обичаните фигури от кралското семейство на Великобритания си отива завинаги.

Източник: History