В нощта на 8 август 1974 година Ричърд Никсън прави официално своето решение да се оттегли от президентския пост. Той се напуска президентското място по обяд на 9 август. Преди да отлети със семейството от Белия дом Никсън се усмихва за сбогом и вдига ръка, показвайки знакът за мир или победа.

Никсън се превръща в първия американски президент в историята, който се оттегля предсрочно от президентския пост.

Минути след заминаването на Никсън Джералд Форд полага клетва и се превръща в 38-ия държавен глава на САЩ. След встъпването си в длъжност Форд прави обръщение към народа, в което заявява "Скъпи сънародници, нашият дълъг кошмар най-накрая приключи“.

Форд, който става първият президент на САЩ, който не бива избран чрез избори, а бива назначен всъщност изпълнява ролята на вицепрезидент. Любопитен е фактът, че той заема този пост осем месеца по-рано, заменяйки Спиро Агню.

В прочутия скандал "Уотъргейт“ Агню бива принуден да се оттегли от поста си прикриване на данъци и корупция. През септември 1974 година Форд опрощава на Никсън всички престъпления, които може да е извършил през мандата си, за да сложи край на разделението на обществето по темата.