Правителството на Япония прие специална програма, насочена към облекчаване на проблемите с човешката самота. Тя предвижда създаването на 24-часова система за консултации по проблема, а също и формирането на различни платформи, в които самотните хора постепенно да се включат в комуникация и да получат възможности за работа, съобщава националната обществена телевизия NHK.

Японското правителство възнамерява да проведе общонационално преброяване, предназначено да установи точния брой на самотните граждани, за да им помогне. В кабинета на премиера е сформиран отделен секретариат по проблема. През февруари беше създаден и пост на министър на самотните граждани, който сега е и министър на ниската плодовитост. Начело на ведомството е Сейко Нода.

Тясно свързан със самотата е и проблемът със самоубийството, който през 2020 г. излезе на дневен ред за първи път от 11 години. През миналата година в страната са се самоубили над 21 хиляди души, което е с 912 повече спрямо предходната година. През 2019 г. страната регистрира най-малкия брой самоубийства от 1978 г. Техният брой намаляваше десет години подред, но пандемията от коронавируса прекъсна тази положителна тенденция.

Превод и редакция: Тереза Герова