Българското дружество на композитори и автори МУЗИКАУТОР ще бъде домакин на общото събрание на CISAC – световната авторско-правна конфедерация, която обединява 227 организации – членове от 116 държави.

Новината бе потвърдена от централния офис на CISAC в Париж, а датата на световния форум, който за първи път ще се проведе в България, е 28 май 2025 г. У нас се очаква да пристигнат над 300 делегати от целия свят, които ще обсъдят действията на организацията за развитие на музикалната индустрия в глобален план.

"Това е потвърждение за МУЗИКАУТОР, че международните ни партньори показват високо ниво на доверие към българското дружество, като отчитат усилията и постигнатите резултати въпреки сложната среда за развитие на авторските права в България“, посочи изпълнителният директор на дружеството Иван Димитров.

Той коментира, че именно на този световен форум държавата трябва да покаже своята категорична позиция в защита правата на творческия труд, като предприеме действия за справяне с дефицитите в законодателството, правоприлагането и разбирането за стойността на музиката за развитието на множество бизнеси и необходимостта от заплащане на възнаграждения за творците.

Иван Димитров напомни, че от години България няма стратегия за развитие на културата, но още по-тревожен е фактът, че в Министерството на културата липсват секторни анализи, които да дефинират проблемите и да очертаят възможните решения, като се отчетат спецификите на всеки сектор, който използва творчески продукти в дейността си.

В седмицата на общото събрание на CISAC се предвиждат редица срещи и дискусии с представители на държавата, а България ще бъде във фокуса на посещението на лидерите на световната организация. "Ето защо е важно как ще бъде представена страната ни в този престижен форум, на който България ще бъде домакин“, каза още изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР.