Мозъчният имплант на Synchron позволява на пациенти да контролират очила на Apple Vision Pro. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Стартъпът Synchron разработва мозъчно-компютърен интерфейс, който дава възможност на хора с парализа да контролират смартфони или компютри чрез мислите си. Мозъчният имплант дава възможност на пациенти с ограничена физическа мобилност да контролират устройството само чрез мозъчни вълни.

Компанията е имплантирала устройството на шестима пациенти от САЩ и на още четирима от Австралия. "Устройството се вкарва през кръвоносен съд на врата в мозъчната кора на принципа на стендовете в сърцето. То има същото действие като устройството на Neuralink, но процедурата не е толкова инвазивна – не се отстранява тъкан от мозъчната кора“, обясни доц. Тодорова.

Един от пациентите страда от дегенеративно заболяване – множествена склероза, и от частична пареза на горната част на тялото. Той вече е почти неподвижен във врата, раменете и ръцете. "Чрез Synchron и Apple Vision Pro той казва, че може спокойно да комуникира с външния свят. Неговите мисли се материализират на дисплея, пуска си слушалки, за да чуе новини, пише имейли и задава команди към външния свят. Общува с близките си и чрез слушалките и очилата открива информация в интернет“, разказа Мариана Тодорова.

Тя отбеляза, че за разлика от Neuralink, Synchron не прави заявка за подобряване функциите на мозъка.

Успехът на тези два проекта карат други инвеститори да създават подобни компании. "Blackrock, която е голяма инвестиционна компания, създават Blackrock Neurotech, която също работи в сферата на мозъчно-компютърен интерфейс и разрешаване на проблеми с дегенеративните заболявания, слепота, множествена склероза“, каза още доц. Тодорова.