Използването на тренировъчно оборудване и тежести във фитнеса може да доведе до проблеми. Болести като краста и педикулоза се предават чрез контакт. Въшките също са активен паразит във фитнесите.

Внимавайте с облегалките за глава и пейки, където има контакт с косата ви. Опасни са и ръкохватките на тренажорите, както и щангите. Крастният акар заразява областта между пръстите и китките на болния, а извън човешкото тяло може да вирее до няколко дни.

Специалистите твърдят, че пикът на активност на крастата настъпва вечер и през първата половина на нощта, така че посещението на фитнесите през нощта увеличава риска от инфекция.

Други най-често срещани кожни инфекции в зоната на тренировките са гъбични, вирусни и бактериални инфекции. Микроорганизмите обичат топли и влажни места (потни повърхности), което увеличава риска от инфекции.

Предпазните мерки са от голямо значение, ако искате да се предпазите от нежелани кожни заболявания. Задължително е да защитите зоните, в които кожата ви е наранена или одраскана, препоръчително е да носите блузи с дълъг ръкав и дълги панталони, мийте ръцете си хубаво с антибактериален сапун преди и след тренировка, използвайте лична кърпа, която задължително поставяйте върху повърхността на тренажора, пише woman.bg.