Безсънието засяга милиони хора по света, като води до редица физически и психически проблеми – от намалена концентрация до по-сериозни здравословни рискове като високо кръвно налягане и отслабена имунна система. Един от ефективните методи за справяне с безсънието е практикуването на йога. Определени йога пози, съчетани с контролирано дишане и медитация, могат значително да подпомогнат организма в борбата с безсънието.

Йога засяга тялото по многостранен начин, като основната цел е да се постигне баланс между физическо и психическо благополучие. Позите, които се препоръчват за справяне с безсънието, са насочени предимно към успокояване на нервната система и освобождаване на напрежението в мускулите. Те подпомагат намаляването на стреса и тревожността – два от основните фактори, които допринасят за нарушенията на съня.

Чрез тези йога пози се насърчава дълбокото и съзнателно дишане, което активира парасимпатиковата нервна система, отговорна за "почивка и възстановяване". Това забавя сърдечния ритъм, понижава нивата на кортизол (хормона на стреса) и стимулира релаксацията. Физическото отпускане на тялото, особено в областите на гърба, раменете и бедрата, премахва натрупаното напрежение от деня, като подготвя организма за сън, пише Puls.bg.

Практикуването на йога пози в комбинация с медитация създава усещане за спокойствие и баланс. С течение на времето тази практика може да подобри качеството на съня и да помогне за справяне с хроничното безсъние, като води до по-дълбок и възстановяващ сън, необходим за пълноценен и здравословен живот.

Баласана

Баласана (Поза на детето) е успокояваща йога поза, която помага за освобождаване на напрежението в долната част на гърба, раменете и врата. Тя нежно разтяга бедрата и гръбначния стълб, като същевременно насърчава дълбоко дишане и релаксация. Баласана е особено полезна за успокояване на нервната система и намаляване на стреса, което я прави идеална поза за прилагане преди сън или след напрегнат ден. Тя стимулира усещане за безопасност и спокойствие.

Випарита Карани

Випарита Карани (Крака на стената) е йога поза, при която краката са повдигнати вертикално на стената, докато тялото е легнало по гръб. Тази поза подпомага циркулацията на кръвта, намалява умората в краката и гърба и облекчава стреса. Випарита Карани също така успокоява нервната система, което помага за освобождаване от напрежението и тревожността. Тя е полезна за релаксация и подготовка за сън, като насърчава дълбокото дишане и помага на ума да се отпусне.

Супта Бадха Конасана

Супта Бадха Конасана (Легнала поза на пеперуда) е възстановителна йога поза, която отпуска мускулите на бедрата, слабините и долната част на гърба. Тя насърчава дълбоката релаксация и отваря гръдния кош, което подпомага дишането и успокоява нервната система. Тази поза е особено полезна при стрес и умора, като създава усещане за баланс и спокойствие. Често се използва за медитация или в края на практиката, за да подпомогне релаксацията и възстановяването.

Уттанасана

Уттанасана (Наклон напред от стоеж) е йога поза, при която тялото е наклонено напред от стойка, а ръцете са изпънати към пода или захващат краката. Тази поза разтяга мускулите на гърба, бедрата и прасците, като същевременно успокоява нервната система. Уттанасана помага за облекчаване на стреса и тревожността, като насърчава дълбокото дишане и отпускане на тялото. Тя подобрява циркулацията на кръвта в главата и може да помогне за намаляване на умората и напрежението, което я прави полезна за релаксация и успокояване на ума.

Сету Бандхасана

Сету Бандхасана (Поза мост) е йога поза, при която тялото е вдигнато на една линия с пода, като краката и раменете са опорните точки. Ръцете и бедрата са изправени, а гръбнакът е леко извит. Тази поза разтяга мускулите на гърба, бедрата и гърдите, укрепва мускулите на дъното на таза и стимулира органите на коремната кухина. Сету Бандхасана насърчава релаксация и облекчение от стреса, като активира парасимпатиковата нервна система, която помага за успокояване на ума и подобряване на съня.

Адхо Мукха Шванасана

Адхо Мукха Шванасана (Поза куче, гледащо надолу) е популярна йога поза, при която тялото е оформено като обърната V-образна форма. Ръцете и краката са разтворени на ширина на раменете, а хълбоците са повдигнати към тавана. Тази поза осигурява дълбоко разтягане на задната част на тялото, включително на гърба, бедрата и прасците. Адхо Мукха Шванасана също укрепва мускулите и подобрява циркулацията на кръвта, което помага за намаляване на умората и стреса. Освен това, тя успокоява ума и насърчава дълбокото дишане, като помага за релаксация и подготовка за сън.

Марджариасана-Битиласана

Марджариасана-Битиласана (Поза котка-крава) е динамична йога поза, която включва последователно извиване и изпъване на гръбначния стълб. В Марджариасана (Поза котка), гърбът се извива нагоре, а главата и опашната кост се спускат надолу. В Битиласана (Поза крава) гърбът се изправя и извива надолу, а главата и опашната кост се повдигат. Тази последователност помага за разтягане и укрепване на гръбначния стълб, подобрява гъвкавостта и облекчава напрежението в гърба. Марджариасана-Битиласана също насърчава дълбокото дишане и може да бъде много полезна за успокояване на ума и намаляване на стреса, което помага при проблеми със съня.

Шавасана

Шавасана е поза на завършване на йога практиката, при която тялото е легнало на гърба с разтворени крака и ръце, и ръцете са разположени с длани нагоре. Тази поза е основна за релаксация и възстановяване, като помага на тялото и ума да се отпуснат след активна практика. Шавасана насърчава дълбоко отпускане на мускулите, регулира дишането и успокоява нервната система. Тя спомага за постигане на ментално и физическо спокойствие, като същевременно помага за интегриране на ползите от практиката и може да бъде изключително полезна за подобряване на съня и намаляване на стреса.