Може ли AI да доведе до ядрена война – това коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Авторите, които разглеждат тази възможност, смятат, че е по-вероятно това да се случи при ескалация на конфликта между Русия и Украйна. Те не изключват възможността напрежението между Израел и "Хамас“ също да се разрасне и в конфликта да се включи и "Хамас“. Голямата опасност от ядрен конфликт според анализаторите идва, ако и Иран се включи.

Тя разказа сюжета на филма "Проваленото спасяване“ от 1964 г. САЩ получава фалшив сигнал, че към нея са изстреляни ядрени ракети и изпраща самолетоносачи с ядрени бойни глави. Когато разбира, че това не е вярно, иска да ги спре, но вече не може, тъй като вече са на територията на бившия Съветски съюз. Тогава американският президент се свързва с този на СССР и дава разрешение да свалят самолетите, ако не успеят да влязат в комуникация с тях. Пилотите подлагат на съмнение предупрежденията, макар че чуват собствения си президент. Един от самолетите не е свален и той нанася ядрен удар.

"Понякога стечението на обстоятелствата и чисто техническите и технологически грешки са достатъчен фактор. Пренесено към днешна дата, към изкуствения интелект, към възможността системите да се бъгнат, към това, че те имат логика, която ние не разбираме, че не не сме наясно о  как работят пластовете на невроните мрежи, че невинаги човешката реакция ще е толкова бързат – всички тези фактори светят като една огромна червена лампа, че изкуственият интелект може да предизвика реален конфликт. Това е реална заплаха“, коментира доц. Тодорова.