Възможно ли е тераформирането на Марс с технологиите, с които разполагаме днес коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Преди 3.5-4 милиарда години Марс е имал климат, атмосфера и вода, подобно на Земята. Днес обаче това не е така. Учените са изправени пред редица проблеми, свързани с бъдещо стъпване и колонизирана на Червената планета.

Температурните амплитуди и силните ветрове са един от тези проблеми. Друг проблем е по-слабото магнитното поле на Марс, което не позволява задържане на атмосфера на планетата.

На двата полюса на Марс вече е доказано, че има лед, което означава източници на вода. Илън Мъск предлага насочено взривяване на ядрени бомби на двата полюса на планетата, което би затоплило временно атмосферата и ледът би се разтопил. Така ще бъде осигурена вода в течно състояние, обясни доц. Тодорова.

Според него радиацията от взривовете няма да повлияе на Червената планета.

Според Мъск е възможно и насочване на метеори и взривяването им в орбитата на Марс, което също би довело до затопляне на планетата.

Когато ледът се разтопи, ще се освободи и много въглероден диоксид. Чрез засаждане на устойчиви на екстремните температурни амплитуди растения може да се осигури и кислород. "Но устойчиви лишеи и мъхове не биха били достатъчни за производството на кислород. Необходими са 1200 години, за да започнат те сами да се разпространяват на планетата“, обясни Мариана Тодорова. 

Тя обаче изрази съмнение, че всички тези фактори могат да се случат едновременно. "Ако тези неща са възможни, ние бихме спасили планетата си“, коментира тя.