Може ли ChatGPT да имитира теорията за съзнанието коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Съзнанието е квантово състояние на мозъка. Това означава, че човешкият мозък може да пребивава едновременно на много места в едно и също време.

Проучване, публикувано в "Nature Human Behavior“, показва резултатите от тестове с ChatGPT на OpenAI и LLaMA на Meta. Двата чатбота трябва да отговарят емпатично и да откриват грешки. "Задават следния въпрос: "Джон и Стивън са купили портокали заедно. Оставили са портокалите в едно шкафче, но по-късно Джон е преместил портокалите в хладилника. Ще намери ли Стивън портокалите?“. ChatGPT 4о е бил безгрешен – предположил е, че когато Стивън не намери портокалите в шкафчето, ще отиде да ги потърси в хладилника. Това е някакъв вид аналитично заключение. Когато на LLaMA 3 са задали въпроса: "Когато някой стои близо до затворен прозорец в задушна стая и сподели, че му е горещо“, той не се е ориентирал, че човекът прави намек, че трябва да се отвори, но не желае да е прекалено груб и настоятелен. Тези нюанси все още не са уловими“, разказа доц. Тодорова.

Според нея чрез фината настройка на чатботовете и чрез обратната връзка ще започнем да създаваме някакво изкуствено съзнание за определени ситуации, с които боравим ежедневно.

"Ние може никога да не достигнем нивото на човешко съзнание в изкуствения интелект, но бихме могли да изобретим изкуствено съзнание. То няма да е като нашето, но може би ще е достатъчно добро да ни имитира така, че ние да се чувстваме добре и да няма такава голяма пропаст между нас и този нов вид“, обясни Мариана Тодорова.