За любовта на японците и уважението към българите в предаването "Куфарът на Фокус" на Радио "Фокус“ с водещ Ася Александрова говори дипломатът и писател Юлияна Мурата.   

Тя е живяла на различни места в света - Германия, Русия, Англия, Китай, Индия, Хърватия, но сърцето и е пленено от една държава - Страната на изгряващото слънце - Япония. 

"Плени ме с едно - отношението на хората с един с друг и с отношението на хората към мен. Япония е една много красива страна, но пък България по нищо не отстъпва с природните си забележителности. Нашата перла България е несравнима", каза Мурата. 

Тя добави, че Япония се отличава от България с това, че японците смятат, че най-важното е първо възпитанието на децата. 

"В Япония преди образованието е много важно възпитанието, което ще дадат на децата си. При нас българите се казва, че възпитанието започва с първите седем години, но японците твърдят, че то започва още от корема на майката", каза тя. 

Най-важното според Мурата при възпитанието на едно дете, е да уважават личното пространство на тези около тях. 

Ако някой е решил да пътува до Япония, Мурата разказа, че всеки месец има своята красота. Най-красивите месеци обаче са октомври и ноември, защото тогава могат да се видят кленовите гори и да се пътува на север, където шосето пее една японска песен.

Интересна е и жизнената философия на японците, които стоически приемат нещата, които нямат силите да променят, като природните явления, "не се оплакват и у тях има една много съществена черта, която е за уважение, казва се "нинтай“ и означава "търпение“ и "търпеливост“, които развивайки се от своя страна водят до постоянство. Т.е. това са едни куражлии хора.“

Интересен факт за Япония е, че тъй като тя е архипелаг и се състои от 14125 острова и е заобиколена отвсякъде с вода – Тихия океан и Японско море край Токио, японците имат специално отношение към водата, което е обусловено и от тяхната шинтуистка религия. "Водата за тях е безценен дар, който носи чистота, носи здраве. И много често, когато някой дойде на гости, разбира се всеки има минерална вода или течаща вода, която може да пие в Токио, но поднася и бутилка вода.“

Японците не обичат да посрещат гости в собствения си дом, дори и да живеят на по-широко. Ако някой роднина пожелае да посети семейството си, предизвестява няколко месеца по-рано за своята визита. "Когато има рожден ден, ще покани гости в някое заведение, кафе и ще похарчи 10 пъти повече пари, отколкото ако е в дома му. Ако дойдат българи обаче, аз ги каня на гости. Много често моя съпруг готви. Аз искам да видят един японски дом, да видят как живея.“

Токио със своето население от 37 милиона души е изключително пъстър и интересен, хората се обличат по всевъзможни начини, съобразени или не със съвременната мода. "Ако отидем в един стар квартал, където се намира древен храм, това е Асакуса, там можем да видим например младежи, това са студенти, които се изкарват парите, облечени като самурай, или да теглят двуколка, в която туристите са седнали, или минават жени с кимона,“ разказа тя и допълни, че в този огромен град има много стилове и начини на обличане.  

Един от най-добрите модни дизайнери е японецът Исей Мияке, който е любим дизайнер не само на японци, но е познат и в цял свят. Друг много култов дизайнер е Йоджи Ямамото, който съчетава по един умел начин традиционните японски дрехи със съвременните с един уникален стил, като неговата дъщеря Лими вече го задминава по известност със своите бутици по цял свят. А третият и може би най-известен дизайнер, това е Кансай Ямамото, починал в 2020 година, любимият дизайнер на Дейвид Бауи.

Изключителната безопасност на Токио според Юлияна Антонова-Мурата се дължи на дисциплината и на изключителното възпитание, което позволява хората да водят един спокоен и уреден живот.