Много от здравните проблеми започват да се решават чрез технологиите. В предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“с водещ Ива Дойчинова футурологът доц. д-р Мариана Тодорова разказа за няколко позитивни примера, в които изкуственият интелект помага при решаването на здравни проблеми.

Учените правят експеримент с генна терапия при примати, които ослепяват прогресивно с възрастта или имат някаква специфична невропатия. "При прилагане на тази терапия многократно, с времето тяхната ретина се изгражда изцяло наново и те започват да виждат, което означава, че в недалечно бъдеще ще решим проблема със загубата на зрение и носенето на лещи и очила при хората“, разказа доц. Тодорова.

Благодарение на изкуствения интелект в много ранна детска възраст вече може да се диагностицират и заболявания от аутистичния спектър. Това става чрез снимане на ретината. "Изкуственият интелект, обучен на снимки на здрави и болни деца, много успешно диагностицира това заболяване след 4-годишна възраст, защото ретината се променя до тази възраст. Между 4- и 7-годишна възраст той може да постави тази диагноза. Колкото по-рано биват диагностицирани подобни заболявания, толкова повече възможности за въздействие има, включително и на ниво микробиома – със специфични диети“, каза футурологът.

Изкуственият интелект идва на помощ и в ранната диагностика на ракови заболявания. Благодарение на анализа на захарни молекули, наречени гликани, на много ранен етап или на ниво, предшестващо развитието му, може да се прогнозира дали ще се развие раково заболяване. "Нивата на гликаните се променят, когато има вероятност да се развие такова заболяване или са започнали начални процеси. Тогава наистина могат да се вземат много мерки и изобщо да не се стига до фазата на заболяването.“