Ако искаме да се предпазим от вероятността нашето поколение да има Аутизъм, а ние да развием Алцхаймер или Паркинсон, трябва да се грижим за нашата диета и микробиом. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

През 2017 г. технологичният предприемач Навин Джийн обявява, че микробиомът е изключително свързан с работата на мозъка. Научни доказателства за това до 2017 г нямаше. Затова той събира най-добрите учени и започва работа по доказване на своя проект. "Той го правеше с бизнес цел, но това е и доста рискова инвестиция. След кратък срок много компании показаха, че има пряка връзка между лошата чревна флора при майката и развитието на някаква форма на аутизъм при детето. При хората, които имат това заболяване, чревната флора страда. Нашият стомах има някаква форма на миниинтелигентност и дали мозъкът функционира правилно, или не, зависи и от стомаха ни. Вече има преки доказателства за зависимостта между състоянието на микробиома и развитието на Алцхаймер и Паркинсон", обясни доц. Тодорова.

Тя отбеляза, че българите се нареждат на второ място по прием на антибиотици в Европа, а това е пагубно за микробиома. "Може да се окаже, че в дългосрочен план сме нанесли много по-тежки и непоправими щети", допълни доц. Тодорова.