Бившата първа дама Мелания Тръмп сподели своята позиция по темата с абортите в САЩ. В свое видео, публикувано в четвъртък, тя казва, че вярва, че "няма място за компромис, когато става въпрос за индивидуалната свобода“ на жената, след като The Guardian разкри откъси от предстоящата ѝ книга, в която тя казва, че подкрепя правото на аборт, "свободни от всякаква намеса или натиск от страна на правителството“.

"Индивидуалната свобода е основен принцип, който пазя. Без съмнение няма място за компромис, когато става въпрос за това основно право, което всички жени притежават от раждането си: лична свобода. Какво всъщност означава моето тяло, моят избор?“, казва бившата първа дама.

Нейната защита на правата на аборт я поставя в противоречие с позицията на съпруга ѝ близо месец преди изборите. Доналд Тръмп редовно си приписва заслугите за прекратяването на делото Роу срещу Уейд, което премахна федералната защита за абортите и доведе до налагането на строги ограничения върху процедурата в щати, ръководени предимно от републиканците. Бившият президент обаче каза, че би наложил вето на федералната забрана на абортите, ако бъде избран отново.