"Търси се умишлена провокация и асоциация с наркотични вещества, това изобщо не е добре", смята специалистът

Всяка реклама работи, въпросът е за кого. Понякога работи за нашите продукти, понякога работи за конкурентите или понякога работи срещу нас, но всяка една реклама действително работи, въпросът е какво ще спечелим – позитиви или както е в случая негативи. Това каза пред "Фокус" маркетинг експертът Владислав Георгиев.

Реакцията му идва, след като рекламен клип на певицата Диона показва как тя промотира шмъркане на нова енергийна напитка. Вълна от негативни коментари последва след това. Политици също коментираха случая.

"По отношение на регулациите има няколко аспекта. Единият е естествено Националният съвет за саморегулация. Там има Етичен кодекс за комуникациите, за търговската комуникации в България, защото въпросно клипче е точно такова. И едно от най-важните точки, с които започва и самият кодекс, е именно почтеността и морала в рекламата. Т.е. нито една реклама не трябва да бъде неморална, не трябва да подтиква към негативни конотации или към антисоциално поведение, или поведение, което би навредило на нашето здраве. Но в случая с въпросното клипче за съжаление се търси точно определена провокация, тъй като с това стартира, самата Диона използва по определен начин въпросния продукт, и казва: "Спокойно, не е това, което си мислите“. Т.е. търси се именно асоциация с наркотични вещества, което не е окей за всяка една реклама по принцип. В друг аспект можем да разгледаме, че де факто у нас нямаме законова регулация на инфлуенсърите, именно на тяхното съдържание. Т.е. те са основен канал за заобикаляне на подобен тип продукти. От десетилетия се ползват като канал за комуникации на цигари и други продукти, които не биха се промотирали по друг начин", обясни специалистът.   

Повече чуйте в аудиото.