Мария Бакалова ще бъде част от журито на фестивала "Синелибри". Това съобщиха организторите на фестивала на страницата си във Фейсбук.

Председател на журито на десетото издание на "Синелибри" ще бъде Гийом Кане - една от най-ярките звезди на съвременното френско кино. Той ще бъде заедно с  писателката Кристин Льоненс, актрисата Ан Кюсак и писателя Даниел Келман.

Мария Бакалова е първата българка, номинирана за "Оскар", BAFTA и "Златен глобус", за участието си във филма "Борат 2" на Саша Барън Коен.

Междувременно филмът "Съседната стая“, който ще увенчае церемонията по награждаване на "Синелибри" на 25 октомври, беше заслужено удостоен с наградата "Златен лъв“ на 81-вото издание на кинофестивала във Венеция. Лично Изабел Юпер връчи отличието на испанския режисьор Педро Алмодовар, който благодари на двете забележителни актриси Тилда Суинтън и Джулиан Мур и взриви аплодисментите на публиката.

Журито на Синелибри 2024 ще обяви тазгодишните лауреати на наградата за най-добра екранизация, след което ще бъде излъчен филмът на Алмодовар. Билети за събитието в зала 1 може да си набавите оттук. "Съседната стая“ се разпространява от "Александра Филмс“.