Повечето последователи на трансхуманизма смятат, че именно той е начинът, по който ние бихме могли да живеем във вечна младост или с достатъчно качествен живот, така че да не усещаме бремето на стареенето. Това обясни в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"Трансхуманизмът има няколко цели, едната от които е да бъде обърнат процесът на стареене и да достигнем до доста по-различно от съвременното схващане дълголетие, някои го позиционират между 200 години, други до 999 година, а трети казват, че дори не е необходимо да умираме.

Втората главна концепция е да свържем мозъка с ИИ и интернет, за да постигнем колективна интелигентност и да се изкачим на едно качествено ново равнище – на осъзнатост и интелигентност, в които всички човешки мозъци на планетата, заедно с ИИ работят заедно за едно ново бъдеще.

Третата концепция на трансхуманизма е да станем космическа раса, защото преодолявайки биологичната си същност, превръщайки се в киборги дори само с изнесен мозък и съзнание в изкуствено създадено тяло или едно безкрайно подобрено биологично тяло, ние ще може да преодолеем границите на скоростта на светлината, както и възможността да се пътува в Космоса. Това са крайъгълните камъни около които функционира тази идея", обясни футурологът.

По думите й учените последователи на трансхуманизма оборват някои от идеите, които му се противопоставят – т.е. как те чупят клишетата, които им пречат: "Първото клише за тях е е, че смъртта е естествена – те казват “да", но и всички инфекциозни болести са естествени и идват от природата, защото това са някакви микроорганизми и бацили, ракът е естествен, защото това е девиация и израждане, в което нашите клетки се репликират по вреден за тялото ни начин. Болката също е естествена, защото я има във всички живи същества в природата. Тук трябва да разграничим болката от страданието, защото може би е само човешки феномен или вероятно и явление , който се среща при животните със съзнание, но ние нямаме все още доказателство за това".

Мариана Тодорова добави, че учените трансхуманисти отиват винаги и в една крайност като казват, че природата е била винаги автентична и жестока, защото тя се развива по собствени закони, и много често би могла да ни унищожи: "Именно за това, че сме най-разумните същества или поне сме успели да наложим това като схващане и сме постигнали превес, ни е спасявало. Донякъде не само хармонията с природата, но и битката с нея, овладяването й, както и на микроорганизмите и бактериите, природни феномени са ни поставили на мястото, което сме днес", обясни тя.

"Земеделието е насилие над природата, защото ние завладяваме територии, изсичаме гори, модифицираме култури и сме постигнали някакъв прогрес", казват трансхуманисти, съобщи Тодорова.

Футурологът обаче обърна внимание, че това е спорно, защото хибридните, генномодифицираните култури не ни влияят добре и те са част от причината за раковите заболявания и за това да съкращаваме живота си: "Аз съм последовател на това да живеем в хармония с природата, но те го дават като контрапример или твърдят, че ако някой може да удължи живота си чрез трансплантация или да приеме факта, че са свършили дните му и сърцето му е изтощено и трябва да умре - ще е по-добре да се ползва от научните достижения. И казват, че това е също някакъв вид победа над природата".

"Друго клише, което те искат да оборят е, че не са съгласни, че смъртта е неизбежна, защото преди време много от болестите са изглеждали неизбежни, просто защото не сме имали достатъчно информация как да се справим с тях. Трансхуманистите също така твърдят - да, ние знаем, че и вселената е крайна и вероятно един ден ще има имплозия и тя вътрешно ще се взриви и ще умре, но дотогава бихме могли да опитаме да живеем дълго. Защото както туберкулозата, грипът, дифтерията допреди няколко десетки години са били нещо естествено, но необяснями за хората, вероятно такава за нас днес е смъртта, но когато напреднем все повече в науката и когато след 10 години преживеем бума на биотехнологиите, а след 50 бума на нанотехнологиите, ИИ пише код за синтетичен живот и ще подобри нашите клетки и здраве многократно".

Доц. д-р Мариана Тодорова уточни, че нанотехнологии (например нанороботи) влизат в нашето тяло и на място изчистват мозъчната плака, разширяват сърдечните клапани, т.е. поправят всичко вътре без хирургическа намеса и без намесата на химиотерапевтиците, които действат в една посока, но развалят холистичността и здравословното състояние на много други органи, та тогава, може би, смъртта няма да ни изглежда толкова естествена.