Клоунадата може да се използва като инструмент за себепознание. Това каза в предаването "Приказките от днес" на Радио "Фокус" актрисата Маргарита Костова.

Тя се увлича по клоунадата преди седем години, а от три се занимава сериозно с този вид изкуство, като създава и авторски уличен спектакъл – клоунада, който носи името "Улица Радост“.

"Клоунадата е вид физически театър. Емоциите ни предизвикват реакции на тялото , който ни променят. Когато ги преекспонираме се получава този вид театрално изкуство", обясни тя.

Костова каза още, че клоунът е архитип на малко дете. Каквото и да прави този герой, винаги е за публиката и със нея. Импровизацията е неизменна част от това изкуство. Клоунът е наивен, любопитен и изпитва радост от всяко откритие. Винаги е изправен пред трудности, но се забавлява с тях, както и със страданието си.

"Именно заради това харесвам този вид изкуство. Открих, че чрез него и положението на тялото си мога да достигна до несъзнаваното от самата мен. Носи ми нови въпроси и отговори, свързани собствените ми вярвания. Да опознаеш себе си е много важно за актьорите, а и не само“, смята Маргарита.

Клоунът приема собствената си абсурдност и си позволява да е глупав, без да изпитва срам от това, каза още актрисата.

Маргарита Костова добави, че в импровизационния театър, какво и в живота, е добре да не се страхуваме от другите хора, а да им се доверим, защото в противен случаи пропускаме прекрасни възможности.