Това лято, докато Гърция претърпя смъртоносни горещини, туристите и местните жители търсеха облекчение. И все пак един цикладски остров отдавна е известен като прохладен оазис, където жителите на континента отдавна са бягали, за да се спасят от изгарящата гръцка жега: остров Кеа с форма на сълза, или "Ция“, както го наричат ​​местните.

Като най-близкия цикладски остров до континента и на един час път с ферибот от Атина, Кеа е бил известен като Хидроуса (приблизително: "воден остров“) в древногръцката митология благодарение на изобилните си извори, които подхранват буйната му растителност, пише BBC, цитиран от economic . Днес островът с 2500 души е дом на колекция от заспали села и кристално чистата вода.

Кеа беше и все още е убежище през уикенда за атиняните, които напускат офисите си в петък следобед и пристигат без усилие на острова“, обясни местният гид Сотирия Антонопулу. "В неделя следобед се връщат с ферибота до Атина. Този ритуал, ценен заради своята простота, ще бъде повторен следващия уикенд .Това е място, което те вика обратно.“

Слизайки от ферибота на главното пристанище на острова, Корисия (известен също като Ливади), посетителите може скоро да забележат, че Кеа се чувства доста различно от Атина – и има причина защо.

"През лятото островите в Егейско море – и особено Цикладските острови – изпитват по-ниска максимална температура от континенталната част“, ​​обясни д-р Костас Лагувардос, изследователски директор в Националната обсерватория на Атина.

Силните северни сезонни ветрове, наречени Etesians или meltemia, помагат да се поддържа температурата на въздуха на островите при по-хладни условия, отколкото в континентална Гърция. Например, по време на дълготрайната гореща вълна през юли 2024 г., когато температурата надхвърли 40 градуса в много гръцки райони, температурата на островите остава доста под 35 градуса.“

Суровата, планинска вътрешност на Кеа насочва тези ветрове през тесните си долини, създавайки нещо като естествена вентилационна система. Островът също е дом на най-голямата дъбова гора на Цикладите, която създава сенчест оазис.

Но не само географията и топографията на острова го отличават. Историята на Кеа датира от Цикладската епоха (3200 г. пр. н. е. и 1050 г. пр. н. е.) и този малък остров с площ от 130 кв. км някога е бил разделен на четири град-държави – най-забележителният е Картея, който процъфтява от архаичния период (8-ми век пр. н. е.) до ранната Византия (6-ти век сл. Хр.). За да разберете корените на острова, завържете туристическите си обувки, насочете се към селцето Stavroudháki и следвайте павирана пътека нагоре в планината, където можете да погледнете надолу към гъстата дъбова гора на острова и да продължите към останките на два храма: Дорийския храмът на Атина и храмът на Питион Аполон, които датират от 6-ти век пр.н.е.

По протежение на североизточната част на острова (близо до село Агия Ирини) археолозите са открили къщи и работилници, датиращи от късната неолитна епоха (около 3300 г. пр. н. е.), предлагащи поглед към ранния цикладски живот. Най-забележителните находки са уникалните "гърнета с накрайници“ и "цикладските фигурки“ – малки глинени скулптури с отличителни черти, по-специално полите с формата на камбана – които сега могат да бъдат намерени в Археологическия музей на Кеа. Намира се в Юлида, древната (и настояща) столица на острова, музеят съхранява изчерпателна колекция от древни артефакти от миналото на острова, обхващащи от периода на неолита до римската епоха.

Един от най-добрите начини да разгледате Кеа е пеша. Осемдесет и един километра павирани с камък пешеходни пътеки, които някога са свързвали древните градове-държави на Кеа, сега минават през целия остров.

Една такава екскурзия е до планинското столично село Юлида, където ще откриете останките от венециански замък и издълбания в камък лъв от Юлида, който датира от 600 г. пр.н.е. и според слуховете е построен от същия архитект, който е проектирал Атина "известният Акропол. В Юлида варосани стени и смесена палитра от оранжево, червено и синьо оцветяват селото сред малките криволичещи пътеки, всички от които са пешеходни. В центъра на площада туристите могат да се презаредят в група таверни, магазин за сладолед и малък бакалин, който е в едно и също семейство повече от 40 години.

Юлида е заобиколен от серия от традиционни земеделски тераси, поддържани от ръчно изградени каменни стени, които поддържат наклонената земя структурно стабилна, като същевременно позволяват на почвата да остане в оптимално състояние за култивиране през всички сезони. Тези тераси се увиват около множеството долини и хълмове на острова и са дом на маслинови овощни градини, билкови градини и обработваема земя, използвана от паша на кози и мулета. Когато се повредят, те се ремонтират отново, продължавайки тази традиция за в бъдеще.

Въпреки че не е напълно изолиран, Kea използва своите природни ресурси и традиционни земеделски практики, за да постигне забележителна самодостатъчност. Посетителите могат да опитат това в прочутия мед на острова, опрашван изключително от нектара на цветовете на мащерката. Това растение, заедно с разнообразна колекция от билки, включително лайка, градински чай, лавандула, риган, розмарин, върбинка, босилек и отличителните тримби, изобилстват на Кеа, излъчвайки естествен парфюм за туристите, докато изследват вътрешността.

Разположена в централната и източната вътрешност на Кеа, древната дъбова гора на острова не само го поддържа хладна, но традиционно е била движеща сила зад икономиката на Кеа. Шапките на жълъдите отдавна са били ценени заради своите танини и от векове жителите на острова са ги използвали при производството на растителна дъбена кожа (по-издръжлива и екологична алтернатива от дъбенето с животински кожи). Тези гори също помагат за предотвратяване на ерозията на почвата и допринасят за задържането на дъждовна вода.

Тръгнете надолу по криволичещите и неизбежно тесни пътища към брега и ще стигнете до известната чиста вода на Кеа. Островът е известен със своите уединени плажове - а именно Gialiskari, Kambi и Koundouros, които остават най-популярните места за местните жители и посетителите на еднодневни екскурзии.

Интересното е, че едно от основните привличания на Кеа всъщност не е на Кеа, а под океана, тъй като множество останки от кораби са разпръснати по близкото морско дъно. Морският парк Kea Underwater Historic Site е дом на три исторически останки от корабокрушения, които са напълно достъпни за гмуркачи от 2022 г. Най-известният е HMHS Britannic (корабът-сестра на RMS Titanic), който потъва край бреговете на Kea през 1916 г., след като се сблъсква с немска морска мина. Добавете офшорния риф, многобройните подводни пещери и разнообразието от производители на оборудване за гмуркане и Кеа се очертава като една от най-добрите дестинации за гмуркане в Средиземно море. И когато най-накрая излезете за въздух, има вероятност това да е заради приятен, прохладен бриз.