Този път отиваме в Керала, най-южният индийски щат, който страшно много ми харесва. И аз съм доволна, че след 20-ина дни заминавам отново за следващия туристически панаир "Керала травел март". Индийците правят един много хитър ход - те ти правят едно пътешествие преди или след събитието, за да те зарибят. И така са ме зарибили, че първият път си бях избрала аюрведично пътешествие, докато сега е малко по-приключенско - плажове, трекинги, спане на палтки, планини. Това каза за предаването "Куфарът на фокус" по Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова, пътешествиникът и журналист Маги Гигова.

Щатът Керала е известен с две неща - люлката на Аюрведа и плаващите къщи. Мантрата на Аюрведа е: "Кухнята е твоята аптека, баба ти е твоят доктор, храната е твоето лекарство, работата е твоето здраве" - това е философията на Аюрведа. 

"Частният музей на Аюрвета се държи от 4 века от семейство Мос, има приемственост, знания които се предават на всяко поколение до съвременната Аюрведа, в която се използват билки, медикаменти и скъпоценни камъни. Философия, която те учи как да живееш така, че да не се разболяваш, а не толкова да те лекува. Аюрведа се смята, че е колкото човечеството.Тя и начин на живот, философия, а не конкретно лечение. В Индия може да се изучава аюрведична или европейска медицина, но  аюрведичната медицина е традиционната, както има и аюрведична фармация и аюрведична терапия.  Аюрведа има няколко места, където можеш да отседнеш и да получиш здраве - когато си физически здрав, но искаш да ти стане хубаво, да се отърсиш, отиваш в хотел на брега на Арабско море, и там ти правят преглед и ти предписват масажи и специален тип храна. Но в лечението с Аюрведа слънчевите бани не са препоръчителни. При по-сериозни болести отиваш в Аюрведичен хотел, който е и клиника и е на 10-ина км от морето. Там се изпращат предварително медицински изследвания и ти правят специална програма в продължение на 7, 14 и 21 дни. Ако имаш нещо като множествена склероза или бъбречна недостатъчност, те не могат да те излекуват, но могат да повлияят и да спрат развитието на болестта. При такива заболявания лечението в джунглата, където на място ти правят изследвания. Обикновено си имаш персонален готвач и персонален терапевт", обясни Мая Гигова.

В Керала има много приюти за слонове към храмовете. Хората си мислят, че това са спасени слонове, които са били използвани като товарни добичета. В Керала е престижно да имаш слон, но той яде по 300 кг на ден, трябва да има течаща вода, за да се полива, място с прах за търкаляне, трябва да се разхожда. "Собствениците си показват слона, след което го подаряват на близкия храм. Но храмовете не могат да се грижат за толкова много слонове, собственикът трябва да се грижи за прехраната на слона си през следващите пет години. Всеки слон си има свой махут, който е негов личен гледач, на когото слонът абсолютно се доверява, но той е и човекът, който преценява дали точно в този миг посетителите на храма могат да минат покрай този слон. В храмовете се тренират слоновете за процесия, която е веднъж годишно и всеки храм извежда слоновете си, подобно на карнавала в Рио.  Крие се точно по какъв начин ще бъдат облечени слоновете и какъв ще бъде сюжетът на процесията", сподели  Маги Гигова.

В Керала за индийският танц катакали костюмите се прави с часове, изпълнителите имат релефни украси по лицата, и всички роли се изпълняват от мъже. Това са танци, които разказват истории със злодея-крал, добрият син, самият Буда и майката. Танците са много зрелищни и завършват с илюминации и ефекти. Те се изпълняват на всеки празник и това е бил начин религията да стигне бързо и лесно до неуките хора и да се покаже справедливостта. В танците  лошият е наказан, а доброто,  вярата в Буда е възнаградено. Танцьорите им са едни най-уважаваните хора, защото се занимават с тези свети танци. Столица на Керала е Кочи, с много хубаво пристанище  от където Вашко да Гама е купувал подправки, къщата му с красива архитектура още съществува. "Керала е най-близка до Мавриций, ако може човек да си представи природата. Страшно зелено, с невероятно много вода, има реки, езера, едно приказно крайбрежие.  Всяко нещо е много красиво и вдъхновяващо. Старата столица на Керала е Олд Кочи и впечатлява с изключителната толерантност между религиите. Никога не съм виждала по-поддържани църкви католически и по-пълни църкви на всяка меса. Всеки храм е в хармония с природата", отбеляза пътешественичката.

Розовата полиция в Керала е специално за жени, които търпят някакъв вид тормоз и всяка жена може да се оплаче в Розовата полиция, чиято патрулка стои на централния площад и е на разположение. Полицаите нямат оръжие, само палки, тя е типична само за този щат. Запознава се там с Юшида, звезда в цяла Индия, която обявява в социалните мрежи, че може безплатно да раздава книги за четене на желаещите, стига да я върнат. "Тя е създала големи тефтери със снимка на читателя и контактите му. Сега е 14-годишна, изпращат й книги откъде ли не, в момента като истинска библиотекарка има 7000 тома. Индийските телевизии я показват, защото това е инициатива, която може да се разгори като горски пожар, както е станало в Керала. В Индия младите, образовани хора, по метода на убеждението смятат за неприлично да имаш много деца. Там много често се виждат и млади хора от един и същи пол, да  се разхождат хванати за ръце. Следващата ми дестинация е Киргистан, там ще си прекарам рождения ден сам-сама. Целта ми е да покоря една-две планини, защото това е единствената забележителност на Киргистан, да посетя  безоточното езеро, второто след Тити Кака, с такъв размер и толкова на високо Исък Кул се казва, там ходят само алпинисти", заключи Маги Гигова.