Чрез технологията LiDAR са открити нови древни градове в източното подножие на Андите в Еквадор. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Технологията LiDAR представлява определяне на разстояния до обекти чрез използване на лазерно лъчение, което позволява проучване на труднодостъпните терени в гъстите гори на Амазонка. "Те са успели да видят архитектурното градоустройство. Тази система от градове е построена върху могили от изкуствено натрупана пръст и издигане на платформи, най-често в правоъгълна или кръгла форма. Някои от тях са с площ от 400 квадратни километра“, разказа доц. Тодорова.

До момента са открити 24 такива насипа, но се предполага, че броят им може да достигне до 10 000. "Това означава няколко града и огромни площи. Това е белег за цивилизация и би било интересно да се види дали тя е била хомогенна, или са били самостоятелни градове. Учените очакват да открият 15 такива града тази година на базата на резултатите от изследванията с LiDAR“, допълни тя.

Данните свидетелстват за планиране на градоустройството – дълги прави улици и площади. Къщите са били разпръснати. "Учените могат категорично да кажат, че земята е била обработвана с дренажни полета и терасиране. Т.е. те са използвали подпочвените води, за да компенсират сухите периоди, и терасирането, което позволява максимална употреба на изключително плодородната земя“, разказа още футурологът.

Учените смятат, че хората, оставили тези градове, са предшествениците на маите и инките и наричат откритието "гнездото на древността“.