Скорошно проучване установи, че полетите са по-безопасни от всякога.

Има шанс едно на 13,7 милиона пътници навсякъде по света да умре на борда на самолет, според ново проучване.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт в САЩ анализираха глобални данни за пътниците и смъртните случаи между 2018 г. и 2022 г. и установиха, че смъртните случаи в самолети са намалели средно със 7 процента на годишна база. 

Тези резултати следват модел на "непрекъснато подобрение", който започна през 1968 г., когато смъртността спада средно със 7,5% на година, дори когато повече полети излитат и кацат. 

Това идва, когато американският производител на самолети Boeing е изправен пред поредица от технически проблеми, които принудиха компанията да спре тестовите полети на техния модел 777-9. Съобщава се също, че Федералната авиационна служба е започнала проверки на 787 Dreamliner поради неправилно движение на пилотската седалка.

Смъртността е с 36 процента по-висока в някои страни

Процентът на инцидентите зависи от това до кои държави летят и от какви страни летят хората, като изследователите разделят държавите на три нива за нисък, среден и висок риск въз основа на данните за безопасността на въздуха. 

Най-ниският риск е групата от ниво 1, която включва Европейския съюз, Австралия, Канада, Китай, Израел, Япония, Черна гора, Нова Зеландия, Норвегия, Швейцария, Обединеното кралство и Съединените щати.

Някои примери за държави от група 2 включват Бахрейн, Босна, Бразилия, Бруней, Чили, Хонг Конг, Индия, Йордания, Кувейт, Малайзия, Мексико, Филипините, Катар, Сингапур, Южна Африка, Южна Корея, Тайван, Тайланд, Турция , и Обединените арабски емирства. 

Останалите страни по света са в ниво 3 или групата с висок риск. 

За първите две нива рискът от смърт пада до един на 80 милиона пътници, качени на борда, установи проучването. Тези страни представляват повече от половината от 8 милиарда души в света, пишат от Euronews. 

"При тази скорост един пътник може средно да избере един полет на случаен принцип всеки ден в продължение на 220 000 години, преди да се поддаде на фатален инцидент", продължава докладът. 

Рискът от смъртен изход е с около 36 процента по-висок за страните от ниво 3, установи проучването, но смъртните случаи все пак намаляват.

"Докато тези нации продължават да се подобряват с течение на времето, техният риск от смърт на пътници остава многократно по-висок от риска другаде", се казва в проучването. 

Проучването също така не включва произшествия, които са били директни атаки срещу пътници, като самоубийствения атентат на летището в Кабул през 2021 г., при който загинаха 170 афганистанци и 13 американски военни. 

Над 4000 смъртни случая от заразяване с COVID в самолет

Проучването отчита пандемията от COVID-19, която те определят като периода от март 2020 г. до декември 2022 г. Въпреки че имаше по-малко пътници по време на пандемията, тези, които пътуваха, бяха изправени пред "нов източник на опасност", ако бъдат изложени на вируса на полет. 

Авиокомпаниите по това време обясниха на пътниците, че предаването на COVID-19 е "почти невъзможно", твърдят изследователите в своето проучване, въпреки че генералният хирург на САЩ изчисли, че 96 процента от полетите през това време са имали поне един положителен пътник. 

Въпреки този нов риск, изследователите казват, че "няма доказателства, че онези, които са летели, са претърпели по-голям риск от смърт от самолетни катастрофи или атаки, отколкото би се очаквало, ако пандемията никога не е настъпила". 

Според доклада извън бордовото предаване на COVID-19, безопасността на пътниците е по-висока.

Приблизително 4760 души са починали от заразяване с COVID-19 по време на полет от март 2020 г. до декември 2022 г. 

Изследователите от Масачузетския технологичен институт признават, че е трудно да се знае точният брой на смъртните случаи, тъй като пътници, които са получили инфекция след полет, биха могли да я предадат на други, които може да са починали. 

"Тези оценки за смъртните случаи от COVID-19 непременно са неточни", се твърди в проучването.

Техните данни също така не отчитат пътници под 18 години и не правят разлика във възрастта на пътниците над 65 години, което според изследователите е важно, тъй като смъртността рязко нараства при възрастните хора.