Много хора се страхуват от турбуленция и изпитват неудобство по време на полет. Дори при спокойни метеорологични условия самолетът може да се разтресе или да "пропадне“ – т.е. да загуби височина, преди да се възстанови нормалната му работа.

Хората отдават тези явления на така наречените "въздушни ями“. Този термин обаче е неправилен, тъй като "въздушни ями“ не съществуват в действителност. Според Националната метеорологична служба на САЩ, турбуленцията е едно от най-непредсказуемите метеорологични явления. Най-вероятно е самолетите да се сблъскат с турбуленция, когато попаднат в относително случаен широкомащабен поток или във възходяща или низходяща въздушна колона.

Инфлуенсърката Ана Паул обаче показва лесна техника за всички, които много се притесняват от турбуленция да се успокоят по време на полет, ако се случи.

Тя казва да си представим, че пространството около самолета, докато лети, прилича на желе. Самият самолет тя илюстрира като топче от памук, което слага вътре в желето. След това започва да го тресе. Обяснението, което дава е, че когато самолетът е във въздуха - той е притиснат от всички страни и има напрежение. 

Когато клати желето казва, че можем да си представим, че това е турбуленцията, а самолетът е блокиран от всички страни - т.е. няма шанс да падне право надолу. 

Естествено, това е просто трик за лично успокоение, за да мислим за нещо различно, когато сме изплашени и да не се притесняваме допълнително. 

Явно работи, защото видеото на Ана е станало много популярно в социалните мрежи. Дори хора, които изпитват ужасна паника по време на полет и турбуленция споделят, че използвайки техниката с желето нямат никакви проблеми.