Въпреки че сърдечните заболявания са една от водещите причини за смърт сред жените по света, те често се пренебрегват. Ранното откриване на сърдечно-съдови рискове може да спаси жена със сърдечно заболяване, поради което те трябва да започнат тестов скрининг възможно най-рано.

Най-честият симптом на инфаркт както при мъжете, така и при жените е натиск в гърдите, болка или дискомфорт, които продължават за продължителен период от време или идват и изчезват. При жените обаче болката в гърдите може не винаги да е най-очевидният или тежък симптом. Жените често описват усещането за инфаркт като стягане или натиск в гърдите. Освен това човек не винаги чувства болка в гърдите по време на инфаркт.

Д-р Мукеш Гоел, старши консултант по кардиоторакална и сърдечна и белодробна трансплантация, съветва жените да започнат скрининг за сърдечни заболявания още на 20-годишна възраст, особено ако имат известни рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане, високо холестерол или фамилна анамнеза за ранно сърдечно заболяване. Ранното започване позволява на здравните специалисти да наблюдават потенциалните рискови фактори и да предприемат действия, ако е необходимо, според доклад в Indian Express.

Д-р Дипанкар Ваца, старши консултант по кардиология, също подчерта значението на ранния скрининг, особено за жени с рискови фактори като затлъстяване, метаболитен синдром или фамилна анамнеза за ранно сърдечно заболяване. Той добави, че жените трябва да се подлагат на годишни прегледи след 40-годишна възраст, тъй като симптомите на сърдечно-съдови заболявания при по-младите жени може да са по-леки и да доведат до забавено диагностициране.

Ползи от ранния скрининг:

- Започването на прегледи за сърдечни заболявания на 20 години може да помогне за откриване на скрити рискови фактори, които иначе биха могли да останат незабелязани, като високо кръвно налягане, абнормни нива на холестерол и инсулинова резистентност.

- Много ранни предупредителни признаци за сърдечни заболявания са асимптоматични, но ранното откриване позволява по-агресивна намеса, особено при жени с генетични предразположения като фамилна хиперхолестеролемия.

- Скринингът от 20-годишна възраст предлага на жените най-добрия шанс за предотвратяване на сърдечни заболявания чрез ранна намеса, тъй като помага да се идентифицират тихи състояния като висок холестерол или хипертония.

- Редовното наблюдение, промените в начина на живот и персонализираните лечения, базирани на индивидуалните рискови профили, са ключови за поддържане на здравето на сърцето през целия живот.